ESPON 2013 aprobat de Comisia Europeana

Programul ESPON 2013 – Reteaua europeana de observare a dezvoltarii si coeziunii teritoriale a fost aprobat de Comisia Europeana.

Prin adoptarea de catre Comisia Europeana a Programului ESPON 2013, este demarata etapa de implementare a programului, urmand ca, in perioada urmatoare, sa fie lansate solicitari pentru depunerea de propuneri de proiecte la care pot participa universitati, institutii si servicii de cercetare, publice sau echivalente. Pot participa la licitatiile de propuneri de proiecte numai beneficiarii eligibili care provin din minimum 3 state participante la program, constituiti in Grupuri Transnationale de Proiect.

Conform Programului ESPON 2013 aprobat, temele de cercetare propuse pentru prima runda de solicitari de propuneri de proiecte (studii aplicate), sunt urmatoarele:

– Orasele si aglomeratiile urbane: functionalitate si potential de dezvoltare pentru asigurarea competitivitatii si coeziunii europene;

– Oportunitati de dezvoltare a diferitelor tipuri de zone rurale;

– Fluxuri demografice si migratorii care afecteaza regiunile si orasele europene;

– Schimbarile climatice si efectele teritoriale asupra economiilor regionale si locale;

– Efectele cresterii preturilor energiei asupra competitivitatii regionale;

– Evaluarea impactului teritorial al politicilor europene.

Programul ESPON 2013 este un program operational de cooperare teritoriala interregionala, pentru accesarea asistentei structurale comunitare din Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru perioada de programare 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2013. Obiectivul strategic al Programului ESPON 2013 este sprijinirea elaborarii politicii europene de coeziune teritoriala si dezvoltare armonioasa a teritoriului, prin furnizarea de informatii, statistici, studii, analize, strategii si scenarii comparabile privind dinamica teritoriala, precum si prin punerea in evidenta a potentialului si posibilitatilor de dezvoltare a regiunilor si teritoriilor mai mari, in scopul de a contribui la cresterea competitivitatii, intensificarea cooperarii teritoriale si dezvoltarea echilibrata durabila a teritoriului european.

Romania participa, alaturi de toate statele membre ale UE si Elvetia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia la gestionarea Programului ESPON 2013. Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor participa in calitate de Autoritate Nationala, la managementul financiar si tehnic al Programului ESPON 2013 pe teritoriul Romaniei.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.