Aprecieri daneze asupra unui proiect de succes din Vatra Dornei

Vatra Dornei a fost gazda unei delegatii oficiale a Agentiei Daneze pentru Protectia Mediului – DEPA, aflati intr-o vizita de studiu si monitorizare in localitatile din Romania, unde Ministerul Mediului si Enerigiei din Danemarca a implementat proiecte de succes.

Incepand din anul 1991, Ministerul Mediului si Energiei din Danemarca a contribuit la protejarea mediului in tarile din Europa Centrala si de Est, sprijinind astfel limitarea poluarii regionale si globale. In Romania, Guvernul Danez a implemnetat mai multe programe de protectia mediului in diverse sectoare specifice: controlul poluarii, calitatea apei si alimentarea cu apa potabila, calitatea aerului, managementul deseurilor, managementul resurselor naturale.

In cadrul colaborarii romano – daneze, in anul 2001 Romania a semnat un memorandum ce prevedea promovarea unui proiect numit „Rumegus 2000”. Proiectul avea ca obiectiv principal protejarea mediului prin evitarea poluarii albiilor raurilor si schimbarea caracteristicilor chimice ale solului si implicit a florei pasunilor si fametelor prin depozitarea necontrolata a rumegusului precum si reducerea fenomenului efectului de sera datorat gazelor degajate in urma fermentarii rumegusului depozitat. Obiectivul secundar a fost asigurarea incalzirii locuintelor si apei calde menajere in cinci localitati turistice din Romania. Dintr-un numar de 15 solicitari de finantare, au fost selectate cinci proiecte, printre care si Vatra Dornei.

Practic vorbind, se punea problema constuirii unor centrale termice care foloseau drept combustibil rumegusul. Scopurile, obiectivele specifice si strategiile proiectului au fost urmatoarele:

– de a sprijini comunitatile locale in atenuarea poluarii provenite din prelucrarea primara a lemnului;

– de a reduce depozitarea necontrolata a rumegusului in albiile raurilor si in natura in general, si in felul acesta de a reduce impactul asupra naturii cauzat de activitatile de prelucrare a lemnului;

– de a promova folosirea biomasei pe o scara mai larga in Romania;

– de a raspandi si dezvolta rezultatele proiectului biomasei implementate, in cinci orase selectate – Vatra Dornei, Intorsura Buzaului – Judetul Covasna, Gheorgheni si Vlahita – Judetul Harghita si Huedin – Judetul Cluj.

Dintre cele cinci localitati selectate, la Vatra Dornei a fost construita centrala termica pe rumegus cu capacitatea cea mai mare din tara si din Europa – 18 MW. Conceptul proiectului a fost dezvoltat de Agentia Daneza pentru Protectia Mediului (DEPA) prin Grue & Hornstrup Consulting Engineers, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) si comunitatile locale.

Prin implementarea acestui proiect, la inceputul lunii aprilie 2004, in municipiul Vatra Dornei a fost pusa in functiune o centrala termica pe rumegus, investitie de 4,5 milioane de euro. Urmare a finalizarii acestei investitii, peste 2500 de familii si un numar important de institutii publice, precum si 2 baze de tratament si circa 1500 spatii de cazare, beneficiaza de avantajele unui serviciu modern de furnizare a energiei termice in regim centralizat, la costuri scazute, ce nu mai necesita subventie.

Centrala termica pe rumegus a fost proiectata si constuita pentru a asigura 40% din necesarul de caldura din Vatra Dornei, urmand ca principala sursa de producere a energiei termice sa fie centrala termica cu cogenerare, cu o capacitate de 20 MW energie termica, construita prin programul „Utilitati si Mediu la Standarde Europene in judetul Suceava”. Pentru acest program comunitatea dorneana a angajat un credit extern de 10,4 milioane euro.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top