Iasi: Cofinantare pe datorie

Dupa ce au imprumutat 60 de milioane de euro fara sa mai astepte intrarea in UE, edilii ieseni schimba destinatia banilor.

Edilii ieseni au gasit o noua intrebuintare mega-imprumutului de 200 de milioane de lei, contractat la inceputul acestui an. Conform planurilor Directiei de Strategii, subordonata primarului PSD-ist Gheorghe Nichita, aproximativ 4,5 milioane de lei din banii imprumutati de la banca austriaca Dexia Kommunal ar urma sa fie cheltuiti pentru cofinantarea unor proiecte pentru care se cer fonduri structuale.

Reprezentantii opozitiei banuiesc insa ca la mijloc sunt alte interese.

Responsabilii municipalitatii se lauda de cateva luni ca lucreaza la elaborarea mai multor proiecte pe baza carora ar urma sa primeasca fonduri europene pentru refacerea infrastructurii orasului. Proiectele ar fi trebuit sa ajunga la Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR), cu sediul la Piatra Neamt, inca de acum o luna, imediat dupa ce forurile europene au pus la dispozitie ghidul solicitantului.

La inceputul acestei saptamani, specialistii Primariei inca mai lucrau la sase proiecte de infrastructura, pentru care au de gand sa ceara in total 69 de milioane de euro. Unul dintre proiecte vizeaza construirea mult disputatei pasarele Octav Bancila, care ar trebui sa lege cartierele Dacia si Pacurari.

Prin celelalte cinci ar urma sa se obtina fonduri pentru asfaltarea mai multor strazi din oras. Principiul fondurilor structurale europene presupune ca 98% din suma alocata sa fie nerambursabila, iar restul de 2% sa fie acoperit din bugetul propriu al unitatii administrative care solicita imprumutul.

Desi sustin ca se lupta sa obtina fonduri nerambursabile, edilii ieseni au decis zilele trecute sa suplimenteze bugetul pentru asfaltari cu inca 16,5 milioane de lei, care se vor adauga la cele 33 milioane alocate in prima faza tot din mega-imprumut. Realocarea atinge 50%, adica limita maxima admisa de lege pentru a nu fi nevoie de organizarea unei noi licitatii. Motivatia este ca, altfel, lucrarile nu ar mai putea incepe inainte de alegerile locale.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.