Sistemul de clasificare a carcaselor este functional in Romania printr-un proiect PHARE

Pe parcursul a 26 de luni, expertii din Danemarca, impreuna cu cei din Marea Britanie i-au sprijinit pe romani sa dezvolte si sa consolideze Sistemul de Clasificare a Carcaselor conform normelor europene, intr-un Proiect PHARE de infratire finalizat oficial in 28.11.2007, la Bucuresti.

Proiectul in valoare de 1.500.000 euro si cu o durata de cca, 26 luni, a creat si a dezvoltat Sistemul de Clasificare a Carcaselor de bovine si ovine, sprijinind in acelasi timp si dezvoltarea sistemului de clasificare la porcine.

In cadrul realizarilor proiectului se inscrie in primul rand instruirea, desfasurata atat in tara cat si in strainatate, pentru personalul din cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Sectorul Zootehnic, din cadrul Comisiei de Clasificare a Carcaselor.

De asemenea, in cadrul activitatilor din proiect a fost dezvoltat cadrul legislativ care sa permita implementarea sistemului de clasificare a carcaselor in Romania si s-a acordat asistenta pentru dezvoltarea unei aplicatii soft pentru asigurarea functionalitatii stemului de transmitere a datelor catre CE-sistemul este operational din decembrie 2006.

In cadrul proiectului a fost realizat Protocolul II pentru omologarea echipamentelor de clasificare ce pot fi utilizate in Romania. Prezent la intalnire, dnul John Barker, Team Leader la Reprezentanta Comisiei UE la Bucuresti, a apreciat realizarile acestui proiect, mentionand “Finalizarea proiectului de fapt constituie o provocare pentru specialistii din acest sector, deoarece ei vor trebui sa continue si sa dezvolte activitatile proiectului si sa asigure indeplinirea cerintelor acquis-ului comunitar in acest domeniu”.

Cuvinte de apreciere a avut si dnul Gelu Movileanu, inspectorul sef de la MADR care a subliniat ca “rezultatele bune pe care le inregistreaza azi sistemul de clasificare a carcaselor se datoreaza in primul rand competentei profesionale de care au dat dovada experti UE din proiect dar, in aceeasi masura si modului in care au reusit sa transmita aceste informatii care expertii romani atat de la MADR cat si de la CCC”.

Componenta de instruire a fost mult apreciata de corpul celor 10 inspectori regionali din cadrul MADR, care, prezenti la intalnire au subliniat “fara aceste sesiuni de instruire organizate atat in tara cat si in strainatate, ar fi fost mult mai greu sa poata implementa sistemul euro in Romania”.

Proiectul a fost un adevarat succes pentru crearea sistemului de clasificare a carcaselor in Romania.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.