Companiile sunt obligate sa ofere garantii in plus pentru accesarea fondurilor europene

Companiile sunt obligate sa ofere garantii in plus pentru accesarea fondurilor europene destinate investitiilor in consolidarea si dezvoltarea sectorului productiv.

Este vorba despre Axa I din Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice. Pe langa cofinantare, beneficiarii fondurilor europene vor fi obligati sa depuna garantii atat pentru implementarea corecta a proiectului, cat si pentru mentirea destinatiei investitiei pentru o perioada de trei pana la cinci ani.

Regula se aplica numai in cazul proiectelor mari, dimensiunile exacte urmand a fi stabilite in curand de catre Autoritatea de Management.

Scrisoarea de garantare se depune odata cu prima cerere de rambursare a banilor. Daca cererea de rambursare nu atinge suma echivalenta cu 50% din grant, atunci se garanteaza fiecare plata pana se ajunge la procentajul mentionat. In cazul in care proiectul este corect implementat, garantia se elibereaza integral la sfarsit. Totodata, daca beneficiarii solicita rambursarea banilor la finalul investitiei, scrisoarea de garantie nu mai este necesara.

Noutatile nu se opresc aici. Autoritatea de management stabileste si o garantie postimplementare, pentru a se asigura ca beneficiarul va mentine destinatia investitiei trei pana la cinci ani. Valoarea ei este de la 15 pana la 20% din valoarea grantului.

Sursa: Europeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.