Afaceri frauduloase din fonduri europene la Roman

euro_buzunar-300x180.jpg

Directia Nationala Anticoruptie Bacau  a demarat procesul de investigare a unui caz de frauda cu fonduri europene in Roman. Este vorba de Nusa Chiriac, administratorul firmei Turoag Roman, ce are in administratie Hotelul Roman dar si Hanul Ancutei. Mai exact, procurorii investigheaza conditiile de desfasurare al unui proiect de modernizare a hotelului in valoare de 4.120.444 lei. Acuzatiile care i se aduc, vizeaza folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false prin care s-au obtinut fonduri europene.

 Mai concret, in anul 2009, Nusa Chiriac, administratorul firmei Turoag Roman, a obtinut fraudulos suma de 4.120.444 lei si statutul de beneficiar in cadrul proiectului de modernizare a Hotelului Roman, finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).

Dupa un an, aceasta a depus documentatia justificativa la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord Est (ADRNE) Piatra Neamt, stiind ca firma castigatare din Italia nu va putea sa desfasoare activitatea de renovare a acestui hotel. De asemenea, a mai depus si documente care atestau in mod nereal organizarea procedurilor de achizitie privind atribuirea contractului de furnizare dotari de specialitate, mobilier hotel si restaurant unei alte firme romascane, privind livrarea si plata produselor. In fapt, marfa a fost achizitionata de la firma unei rude de-ale Nusei Chiriac. 

Au mai fost descoperite nereguli si in ceea ce priveste executarea lucrarilor, societatea primind finantare nerambursabila pentru renovarea hotelului insa a luat credite pentru a acoperi cofinantarea. Desi firma Turoag Roman a intrat in insoventa in anul 2013, procuporii au dispus masura sechestrului pe mai multe bunuri a inculpatei iar dosarul trimis catre Tribunalul Piatra Neamt.

Datoriile totale ale Tourag Roman depaseau, la sfarsitul anului 2011, suma de 12 milioane de lei. 

Sursa: Ziarul Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.