300 de contracte SAPARD au fost reziliate

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a reziliat, pana in prezent, aproximativ 300 de contracte de finantare a unor proiecte SAPARD, in valoare de peste 30 de milioane euro, cele mai multe fiind in domeniul agroturismului.

Cele mai multe probleme au fost inregistrate cu constructorii care nu au respectat termenele de executie. O alta cauza a fost lipsa de management a proiectelor sau modificarile tehnice foarte mari fata de proiectul initiat.

APDRP deruleaza controale, dupa finalizarea proiectelor, iar daca sunt gasite nereguli, beneficiarul are la dispozitie un termen limita pentru remediere. Daca nu respecta termenul, contractul este reziliat.

Din totalul fondurilor publice (buget de stat si contributie UE) de 1,5 miliarde euro reprezentand valoarea alocata pentru Programul SAPARD, au fost efectuate plati in procent de 67% (1 miliard euro), pentru toate cele 4.711 proiecte contractate.

Conform reprezentantilor APDRP, fondurile SAPARD care trebuiau chetuite in acest an au fost alocate integral, ele reprezentand Alocarile Financiare Anuale (AFA) pentru anii 2003 si 2004. Pana la 31 decembrie 2008, APDRP trebuie sa aloce fondurile din 2005 si 2006, in valoare de peste 470 milioane de euro. Fondurile nerambursabile alocate proiectelor declarate eligibile si contractate prin Programul SAPARD sunt acordate prin sase AFA, pentru fiecare an in perioada 2000 – 2006.

Totodata, pana la finele lui 2008 institutia trebuie sa finalizeze si platile din cadrul “SAPARD-ului romanesc”, un program care presupune finantarea cu fonduri de la buget a investitiilor care nu au mai putut fi sustinute prin fonduri SAPARD. Agentia a facut plati de circa 50 de milioane pentru proiecte din “SAPARD-ul romanesc”, iar pana la finele lui 2008 trebuie sa aloce si restul de circa 250 de milioane euro.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.