Coeziunea teritoriala va deveni o prioritate a politicii de coeziune

Intre 23 si 24 noiembrie 2007 a avut loc in Azore, la Ponta Delgada, reuniunea informala a ministrilor responsabili cu coeziunea teritoriala si politica regionala. Cu ocazia acestui eveniment a fost adoptat primul plan de actiune pentru implementarea Agendei Teritoriale a Uniunii Europene, plan ce este bazat pe cinci principii: solidaritatea teritoriala, guvernarea pe mai multe nivele, integrarea politicilor, cooperarea in problemele teritoriale si subsidiaritate.

Prin introducerea coeziunii teritoriale printre obiectivele Uniunii, este recunoscuta nevoia unei dezvoltari echilibrate / armonioase, precum si aceea de a exploata diversitatea in potentialul fiecarei regiuni. Totusi, exista nevoia clarificarii mai bune a acestui concept si pentru aceasta executivul comunitar isi propune sa defineasca coeziunea teritoriala printr-o Carte Verde, prevazuta spre publicare in septembrie 2008. Din demersurile facute in acest sens, inclusiv un chestionar distribuit statelor membre, rezulta ca, din ce in ce mai mult, se schimba logica interventiilor teritoriale – de la un mecanism national redistributiv, catre o politica de dezvoltare durabila a resurselor teritoriale, pentru a crea avantaje competitive si a reduce disparitatile (“abordare mixta”).

Coeziunea teritoriala nu este insa singurul concept inovator propus de presedintia portugheza in cooperare cu Comisia, alt element de noutate fiind spre exemplu concentrarea pe bunuri publice europene cu trimitere la retelele de comunicatii, transport, infrastructura de cercetare etc. Aceasta categorie de bunuri, insa, trebuie clarificata. Avand in vedere ca implementarea fondurilor din actuala perioada de programare de abia a inceput, pozitiile actuale sunt influentate, mai degraba, de negocierile din 2005-2006 si mai putin pregatite pentru introducerea unor elemente inovatoare. Aceasta nu inseamna, insa, ca dezbaterea publica nu trebuie sa inceapa inca inainte de primele evaluari ale noului ciclu bugetar al UE ce vor fi disponible anul viitor.

Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.