Peste 1 miliard de euro platiti prin programul SAPARD

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a efectuat pana in prezent plati de peste un miliard de euro catre beneficiarii Programului SAPARD.

“Desi am inceput cu anumite impedimente Programul SAPARD, absorbtia fondurilor a cunoscut o crestere semnificativa in etapa de finalizare a Programului, in mod deosebit incepand din anul 2005” a declarat Cornelia Harabagiu, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la Conferinta de Presa din 3 decembrie 2007.

Din totalul fondurilor alocate prin SAPARD pentru dezvoltare rurala si agricultura, respectiv de 1,49 miliarde de euro, APDRP a autorizat deja cereri de plata in valoare de 1,05 miliarde de euro solicitate de catre beneficiarii SAPARD. Astfel, pentru cei 4.711 de beneficiari SAPARD, au fost efectuate plati in procent de 67% din totalul fondurilor.

“Platile de peste 1 miliard de euro, au fost efectuate din alocarile anuale de finantare incepand cu anul 2000 si sfarsind cu Acordul Anual de Finantare 2004. In acelasi timp, trebuie sa continuam eforturile de efectuare a platilor pentru ultimele doua acorduri, respectiv pentru anii 2005 si 2006, pentru care termenul final de plata este 31 decembrie 2008” a subliniat Cornelia Harabagiu.

In vederea accelerarii ritmului de absorbtie a fondurilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a luat o serie de masuri de ordin administrativ, legislativ si financiar puse in aplicare in colaborare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Dintre acestea mentionam descentralizarea platilor la nivelul Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP), monitorizarea continua a stadiului derularii procedurilor de achizitii publice, dar si aprobarea de reglementari menite a stimula gradul de absorbtie a fondurilor nerambursabile.

“Conform procedurii, o cerere de plata depusa de beneficiari, trebuie autorizata si platita in maxim 90 de zile. Am ajuns in ultima perioada sa efectuam platile in 15 – 20 de zile. Aceasta modificare a termenului de efectuare a platii, scurteaza foarte mult perioada de implementare a proiectelor si astfel a asigurat o buna absorbtie a fondurilor SAPARD” a afirmat Laszlo-Attila Klarik, Directorul General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Nu in ultimul rand, comunicarea permanenta cu beneficiarii in ceea ce priveste identificarea cauzelor care duc la intarzierea implementarii proiectelor a fost, de asemenea, o solutie foarte buna pentru evitarea dezangajarii fondurilor alocate. Avand in vedere ca toate previziunile de plata si termenele de alocare a fondurilor SAPARD au fost respectate, masurile intreprinse si-au dovedit eficienta.

“La inceputul anului aveam prognoze mult mai pesimiste in legatura cu implementarea Programului SAPARD. Chiar daca unii spuneau ca o sa pierdem peste 100 de milioane de euro, la ora asta putem spune ca nu pierdem niciun eurocent” a mai declarat Laszlo-Attila Klarik.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.