Contractul pentru reabilitarea centrului istoric al Brailei va fi reziliat

Contractul de reabilitare a centrului istoric al Brailei, castigat prin licitatie de o firma din Portugalia, in baza unui proiect cu finantare PHARE, va fi reziliat, potrivit declaratiei ministrului Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.

“Reziliem contractul cu firma din Portugalia. Impreuna, vom finanta de la bugetul local si bugetul acest proiect si il vom salva. Braila are exemple celebre la acest capitol. Un exemplu recent este parcul industrial, de aceea va cer sa fiti mai exigenti sa nu mai ajungem in aceasta situatie”, a declarat, la Braila, Laszlo Borbely.

Primarul de Braila, Constantin Cibu, a recunoscut inca din luna octombrie ca sunt probleme in ceea ce priveste reabilitarea cladirilor din centrul istoric, deoarece au aparut neintelegeri intre firma portugheza, castigatoarea licitatiei, si proiectant si beneficiar, si ca exista posibilitatea ca licitatia sa fie reluata. Suma necesara reabilitarii centrului istoric al Brailei, zona inclusa din 2004 in “Lista monumentelor istorice”, este de 23 de milioane de euro, iar Consiliul Judetean si cel local finanteaza acest proiect cu 38%, restul banilor provenind din fonduri europene.

Prin aceasta interventie, se urmareste punerea in valoare a pietelor si strazilor din centrul istoric al Brailei prin revenirea la profilul si stilul lor traditional, mobilarea adecvata din punct de vedere urbanistic, modernizarea retelei edilitare din zona, valorificarea spatiilor verzi, dotarea spatiilor publice cu corpuri de iluminat, precum si prin reabilitarea cladirilor cu valoare arhitecturala deosebita. Printre principalele activitati vizate de proiect se numara si reabilitarea unor cladiri de patrimoniu, cum ar fi Muzeul Brailei, Centrul Cultural “Nicapetre”, Sectia de etnografie si Casa Memoriala “Panait Istrati”.

In ceea ce priveste reabilitarea si echiparea zonei de agrement Faleza Dunarii, aici va fi amplasat un debarcader mobil pentru ambarcatiuni usoare si un debarcader pentru nave de croaziera. In acelasi timp, vor fi reabilitate retelele edilitare din zona centrului istoric, retelele de alimentare cu apa, cele de canalizare si cea de iluminat public stradal.

In afara de beneficiile economice ale proiectului, atat CJ, cat si CLM, subliniaza faptul ca, in timpul realizarii acestei investitii, vor fi create 495 de locuri de munca, iar dupa finalizarea proiectului vor ramane 145 de locuri de munca permanente.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.