Sprijin francez in domeniul dezvoltarii rurale

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos a primit vizita oficiala a domnului Michel Barnier, Ministru Agriculturii si Pescuitului din Franta, stat care va prelua presedintia UE in semestrul II 2008.

Discutiile purtate la sediul MADR au abordat teme legate de colaborarea dintre cele doua tari in cadrul Uniunii Europene, precum si de cooperarea bilaterala.

Dl. Barnier a exprimat disponibilitatea Frantei de a sprijini Romania in problema acreditarii APIA si in finalizarea Planului National de Dezvoltare Rurala, prin prezentarea experientei franceze.

Unul dintre subiectele abordate a fost viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) dupa 2013. Cele doua parti au convenit asupra necesitatii desfasurarii unei dezbateri politice asupra obiectivelor pentru agricultura europeana inaintea dezbaterii privind bugetul PAC. Aceasta dezbatere ar trebui sa se desfasoare de-a lungul a circa 2 ani, avand ca scop restabilirea obiectivelor Pac, inainte de alocarea bugetului pe noile coordonate.

Cu privire la reforma organizatiei comune de piata a vinului, partile au convenit sa sustina impreuna ca suprimarea drepturilor de replantare ar putea fi avuta in vedere la o data mai indepartata (dupa 2015), considerandu-se utila convocarea unei discutii de analiza asupra sectorului vitivinicol in 2013. Romania considera ca suma care i-a fost acordata pentru restructurarea acestui sector este insuficienta si va ridica aceasta problema la urmatorul Consiliu al Ministrilor agriculturii din UE. In acest sens, ministrul roman considera ca sumele transferate de la sectorul viticol din cadrul pilonului I al PAC la pilonul II – dezvoltare rurala – trebuie reduse (pentru a permite o mai buna finantare a restructurarii), Franta urmand a sustine aceasta propunere.

O alta tema abordata a fost necesitatea, pentru Romania, de a mentine sistemul de plati directe pe hectar si de a amana introducerea platilor pe exploatatii ulterior anului 2013. Un argument in favoarea acestei pozitii este ca agricultura romaneasca se afla in plin proces de restructurare, numarul si suprafata exploatatiilor agricole din Romania nefiind inca stabilizate. Pe de alta parte producatorii agricoli au nevoie de stabilitate a instrumentelor de finantare.

In ceea ce priveste suprimarea cotei de lapte, ministrul francez a aratat ca in Franta o astfel de masura poate fi implementata in conditiile in care se va gasi un sistem contractual de mentinere a productiei in zonele sensibile, astfel incat aceste zone sa nu fie afectate de concentrarea productiei. in acest caz, Romania este interesata de identificarea unui mecanism care sa mentina productia de lapte in zonele montane, mai putin rentabile din punct de vedere economic.

Dl. Barnier a subliniat necesitatea protejarii pietei UE fata de importul produselor din terte tari care nu respecta regulile si conditiile de productie aplicate de producatorii din UE. In incheiere, cei doi ministrii si-au exprimat hotararea de a continua bunele relatii de cooperare din domeniul agroalimentar dintre Romania si Franta.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top