Tarile UE se zgarcesc sa contribuie la bugetul european pentru 2008

Parlamentul European a preferat, in locul subventiilor pentru agricultura, masuri destinate sa favorizeze dezvoltarea economica si ajutoarelor regionale.

Parlamentul European a aprobat bugetului Uniunii pe 2008, acordand mai multe fonduri ca oricand masurilor in favoarea dezvoltarii si alocand fonduri sistemului european de navigare prin satelit. Parlamentul European a adoptat un buget de 120,3 miliarde de euro, cu 5,7% la mult decat in 2007. Insa raportat la veniturile blocului, bugetul este in scadere de la 0,99% anul acesta la 0,96% anul viitor, reflectand austeritatea din ce in ce mai mare a guvernelor europene in ceea ce priveste contributiile catre UE, spun diplomatii.

Comisia Europeana a subliniat ca este prima oara cand cea mai mare parte din buget este alocata masurilor destinate sa favorizeze dezvoltarea economica si ajutoarelor regionale, in loc de subventiile pentru agricultura. “Alocand cea mai mare parte competitivitatii, bugetul pe 2008 este rezultatul concret al determinarii Uniunii de a plasa dezvoltarea economica pe termen lung in centrul cheltuielilor sale”, a declarat comisarul pentru buget, Dalia Grybauskaite.

Bugetul aloca 940 milioane de euro proiectului unui sistem european de navigare prin satelit, Galileo, destinat sa concureze cu Global Positioning System – GPS-ul american. Fondurile vor contribui la acoperirea unui deficit de 2,4 miliarde de euro in finantarea proiectului.

Circa 45% din bugetul total va fi cheltuit pe ajutoare pentru regiunile sarace, educatie, formare, inovatie, cercetare, dezvoltare si alte masuri de favorizare a cresterii economice. Cheltuielile cu agricultura, in care intra si controversatele subventii pentru fermieri, reprezinta 40% din buget.

Cheltuielile pentru ajutorul extern si initiativele de politica externa vor creste cu 10,4% situandu-se la 8,1 miliarde de euro, din care 300 de milioane reprezinta ajutoare pentru palestinieni, 1,4 miliarde pentru tarile din Balcanii de Vest si 2,3 miliarde pentru regiunile in curs de dezvoltare din lume.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.