Calendarul lansarilor apelurilor de proiecte pentru axele prioritare nelansate ale POR

Principalele actiuni ale MDLPL din acest an au pus accent pe: pregatirea pentru implementarea Programului Operational Regional, continuarea negocierilor cu Comisia Europeana pentru programele operationale de cooperare teritoriala europeana, contractarea in cadrul programelor PHARE 2005 si PHARE 2006, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii localitatilor, programe pentru constructia de locuinte, consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat, reabilitarea termica a cladirilor. Deasemenea, in acest an au fost demarate programe noi care vizeaza constructia de bazine de inot, de asezaminte culturale si reabilitarea sistemelor de apa si canalizare in localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori.

Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor a mentionat ca, pentru Programul Operational Regional, Axa 2 – Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport, au fost depuse deja 50 de proiecte. Aceste proiecte insumeaza deja 630 mil. euro, in timp ce alocarea pe aceasta axa pentru intreaga perioada de 7 ani este de aprox. 800 mil. euro. in ceea ce priveste lansarea apelurilor de proiecte pentru celelalte axe prioritare, s-a stabilit urmatorul calendar: domeniul major de interventie 3.1 Reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate – 21 decembrie 2007, domeniile majore de interventie 3.2 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale, 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua, 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor si 5.1 Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe – 15 ianuarie 2008, domeniul major de interventie 5.3 Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica – februarie 2008.

Ministrul a declarat ca “pentru Axa 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere s-au stabilit 8 poli de crestere, cate unul in fiecare regiune de dezvoltare: Bucuresti, Brasov, Constanta, Iasi, Cluj, Craiova, Timisoara si Ploiesti. La propunerea Ministerului Internelor si Reformei Administrative este posibil ca si alte orase, cum ar fi Bacau, Oradea sau Braila-Galati, sa devina poli de crestere”. Pentru domeniile majore de interventie 4.1, 4.2 si 5.2, apelurile de proiecte se vor putea lansa dupa obtinerea avizului schemelor de ajutor de stat din partea Consiliului Concurentei.

Legat de programele de cooperare teritoriala europeana, ministrul Laszlo Borbely a precizat ca Programul Operational INTERREG IVC a fost aprobat de Comisia Europeana in 11 septembrie 2007, iar prima licitatie de proiecte a fost lansata in 21 septembrie si are ca termen de depunere a proiectelor data de 15 ianuarie 2008. De asemenea, Programul Operational URBACT II a fost aprobat de Comisia Europeana in 2 octombrie 2007 iar prima licitatie de proiecte a fost lansata in 4 decembrie si are ca termen de depunere a proiectelor data de 15 februarie 2008.

Ministrul Laszlo Borbely a punctat si evolutia programelor PHARE: “In general, am recuperat ramanerile in urma. Programul PHARE 2005 a fost contractat aproape in intregime anul acesta. Au fost incheiate 1.021 de contracte in valoare de peste 100 mil. euro. In cadrul programului PHARE 2006 au fost depuse mai multe proiecte care sunt in proces de evaluare, urmand ca pana in iunie 2008 sa fie incheiate contractele. De asemenea, am schimbat clauzele contractelor pentru a da posibilitatea Ministerului sa ia masuri in cazul in care contractantii nu isi respecta obligatiile”.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.