Imprumuturi nelimitate pentru bancile europene

Banca Centrala Europeana va pune la dispozitie pentru inceput fonduri de peste 300 miliarde de euro. Pentru a reduce costurile de creditare dintre bancile comerciale si de retail, Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa aloce din nou fonduri pentru pietele de capital. De aceasta data, nelimitate si sub pretul pietei. Asta pentru ca dobanda pentru imprumuturile interbancare va fi mai mica decat cea practicata pe piata, de 4,9%.

Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA care a lovit pietele financiare din intreaga lume a determinat bancile europene sa fie mult mai precaute cand a venit vorba de imprumuturi interbancare. Datoriile tot mai mari provenite din sectorul ipotecar au fortat mult banci sa reduca valoarea investitiilor de acest fel, acumuland astfel miliarde de dolari in pierderi.

Prin urmare, bancile comerciale au decis sa acorde mai putine credite pentru a-si acoperi golurile, iar bancile centrale din intreaga lume au alimentat cu capital sectorul de profil pentru a putea face posibile aceste imprumuturi.

Rezervele Federale ale SUA (Fed) au pus la dispozitie bancilor americane nu mai putin de 20 miliarde de dolari (13,9 miliarde de euro), printr-o licitatie, in urma cu doua zile. in urmatoarea perioada, Fed va mai licita inca 20 miliarde de dolari. Marti, Banca Angliei a declarat ca va imprumuta fonduri de 10 miliarde de lire sterline (14 miliarde de euro). Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa acorde fonduri nelimitate bancilor europene si a pus la dispozitie pentru inceput 348 miliarde de euro printr-o operatiune de refinantare de doua saptamani.

Creditele acordate bancilor comerciale si de retail sunt disponibile la o dobanda mai mica decat cea practicata pe piata, de 4,21%. BCE a alimentat pentru prima data piata bancara europeana in luna august, iar suma s-a ridicat la peste 95 miliarde de euro.

Banca Centrala Europeana a anuntat bancile ca pot dispune de resurse aproape nelimitate la o dobanda inferioara celei de pe piata pana la sfarsitul anului, o perioada problematica pentru institutiile financiare ce trebuie sa-si incheie bilanturile si cand pietele se confrunta cu o penurie de lichiditate.

Fed a discutat, un nou set de norme menite sa-i protejeze pe creditori de o criza similara cu cea din aceasta vara. Creditorii americani vor fi nevoiti sa stabileasca daca un debitor isi poate permite sa inapoieze imprumutul. Ei trebuie sa le ceara lunar debitorilor sa ofere detalii ale tranzactiilor. Noile reglementari vor fi supuse pentru aprobare boardului de conducere al Fed.

In luna ianuarie, premierul britanic Gordon Brown, cancelarul german Angela Merkel si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, se vor intalni la Londra pentru a discuta despre stabilitatea pietei financiare europene.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top