Fonduri europene deturnate

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata a sase persoane din Caransebes, pentru savarsirea unor infractiuni contra intereselor financiare ale Comunitatii Europene. Prejudicul creat se ridica la 96.000 de euro.

Petru Nica, administrator la mai multe firme din Caransebes este acuzat ca a folosit si prezentat documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, cu intentia de a obtine fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene. Nica este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Impreuna cu Nica, in dosarul inaintat spre solutionare Judecatoriei Caransebes mai sunt acuzati, de complicitate la aceste operatiuni nelegale, Ana Gonciarov, Bujor Oancea, Simion Bauer-Dugalia, Gheorghe Lala si Octavian Petrisor Rusulescu.

Din probele administrate in faza de urmarire penala a rezultat ca, in perioada 2003-2004, Petru Nica, administrator la SC Vest Banat 2001 SRL Caransebes, a beneficiat pe nedrept de fonduri europene nerambursabile, pe baza unor documente false, privitoare la achizitia unor utilaje performante si amenajarea unei hale de productie in valoare de 96.000 de euro.

SC Banat Vest 2002 SRL Caransebes a fost beneficiara proiectului finantat din fonduri PHARE, intitulat “Materiale de constructii-siguranta si calitate. Productie tigla, pavele si betoane”, derulat in perioada 30.11.2003-30.11.2004. Proiectul prevedea obligatia de achizitionare a unei serii de utilaje, amenajarea unei hale de productie materiale de constructii, efectuarea unor studii si cercetari si crearea a 11 locuri de munca.

Procurorii DNA au stabilit ca Nica a utilizat fondurile acordate prin proiect, pentru achizitionarea propriilor utilaje aflate in proprietatea unor societati la care avea calitatea de asociat, actionar sau administrator. Pentru a crea aparenta unor licitatii, organizate conform dispozitiilor legale, Nica s-a folosit de propriile lui societati sau de firmele complicilor, care au avut rol de ofertanti. In acest mod, Nica a obtinut pe nedrept fonduri comunitare, fara vreun efort financiar suplimentar, grupul de firme controlate de acesta avand, la finele perioadei de implementare a proiectului, aceleasi utilaje ca si inaintea incheierii contractului de finantare.

Sigurul element de noutate a fost incasarea sumelor comunitare in baza unor transferuri scriptice a utilajelor de la o societate la alta. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei s-a constituit parte civila in procesul penal ce se va derula, in prima instanta, la Judecatoria Caransebes. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii DNA au dispus instituirea masurilor asiguratorii, pana la concurenta valorii pagubei cauzate, prin indisponibilizarea unor bunuri imobile apartinand lui Petru Nica.

Sursa: 24 De Ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.