Un proiect de importanta capitala pentru oras, tratat de consilieri in goana calului

Consilierii locali au dat unda verde primelor doua proiecte depuse spre finantare pe fondurile structurale. Doar 19 din cei 27 de alesi locali au fost prezenti la sedinta. Proiectele totalizeaza investitii de peste 26 milioane de euro in mai multe strazi din municipiu si vor fi depuse la sediul Agentiei de Dezvoltare Nord-Est. Alesii locali au aprobat si alocarea a doua milioane de lei catre CET, suma fiind trimisa de la bugetul de stat. Banii vor fi utilizati pentru modernizarea termocentralei iesene.

Sedinta extraordinara a inceput cu un concert de colinde sustinut de studenti de la Facultatea de Teologie. Spiritul sarbatorilor s-a mentinut si dupa inceperea sedintei. Consilierul local democrat Tiberiu Brailean l-a acuzat pe primar ca a politizat bradul de Craciun din Sala Mare a Primariei. “Protestez impotriva politizarii pomului. Sunt foarte multe ornamente rosii ( culoarea PSD, n.r.), iar cele galbene se ofilesc (culoarea PNL, n.r.). Steaua de sus este totusi portocalie (culoarea PD)”, a spus Brailean, stirnand zambete in randul celor prezenti.

Consilierul democrat a dat si un cadou primarului, o carte semnata de Dumitru Oprea. Gheorghe Nichita a refuzat volumul, care continea informatii despre accesarea fondurilor europene nerambursabile.

Cele trei proiecte de pe ordinea de zi au fost aprobate fara mari probleme. Singura interventie a apartinut consilierului democrat Daniel Oajdea . “Nu este corect ca astfel de proiecte de o importanta majora sa fie tratate asa. Am aflat de sedinta de la ora zece cu 40 de minute inainte. Ar fi trebuit sa primim proiectele macar cu o zi inainte. Se depun proiecte pe fondurile structurale fara ca noi sa le putem analiza. Se profita de faptul ca nu avem cum sa votam impotriva lor”, a explicat Oajdea.

Reprezentantii Primariei sustin ca studiile privind proiectele trimise spre finantare au fost deja aprobate, acum fiind vorba doar de adaptarea lor la cerintele Uniunii Europene.

Unul din proiectele pregatite de municipalitate vizeaza modernizarea completa (asfalt, trotuare si alte obiective) a 19 strazi, aflate pe ruta Copou – Tutora. Valoarea investitiei a fost estimata la peste 19 milioane de euro. Lucrarile presupun modernizarea carosabilului, a trotuarelor si a spatiilor verzi aferente.

Prin al doilea proiect, municipalitatea intentioneaza sa reabiliteze alte patru strazi mari din municipiu, care traverseaza orasul pe ruta est-vest. Valoarea investitiei este de aproximativ 6,8 milioane lei.

Cele doua proiecte presupun in total asfaltarea a aproape 30 de km de strazi, montarea de pavele pe o suprafata de 165.000 mp de trotuare si amenajarea a 77.000 mp de spatii verzi.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.