Bancile straine iau cu asalt Romania

In 2007, piata bancara autohtona a devenit o tinta preferata pentru institutiile de credit din Europa.

Aderarea Romaniei la UE a atras mai multe grupuri financiare din spatiul comunitar care au considerat ca mediul de afaceri autohton este potrivit pentru a-si deschide unitati. Investitiile s-au concretizat sub forma deschiderii de sucursale ale bancilor straine si mai putin prin infiintarea de subsidiare deoarece astfel formalitatile sunt mult mai simple.

Moda sucursalelor a fost incurajata si prin politica monetara restrictiva impusa de BNR. Rata rezervelor minime obligatorii este la noi de 40% la resursele in valuta atrase si de 20% la cele in lei, in timp ce in zona euro aceste rezerve reprezinta numai 2% din depozitele atrase.

Prima sucursala straina care a fost deschisa la noi dupa aderare a fost Bank of Cyprus, care si-a inceput operatiunile in iunie. Grupul iberic La Caixa a deschis o singura unitate in Capitala, al carei principal obiectiv este sa ofere servicii financiare companiilor din Spania care activeaza la noi.

De asemenea, belgienii de la Fortis au primit autorizatia de functionare de la BNR pentru a deschide o sucursala. Pe lista noilor sucursale mai apare si Finicredito din Portugalia, care a obtinut recent autorizarea de la banca centrala.

Sursa: Saptamana Financiara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.