Doua milioane de euro pentru consultanti

Primaria Cluj-Napoca se pregateste sa cheltuiasca intre unu si doua milioane de euro din bugetul public pentru un contract de consultanta, fara ca alesii locali sa aiba cea mai vaga idee de scopul final al proiectului. Conditia de selectare a ofertei este suma cea mai mica perceputa de participantii la licitatie.

In 21 decembrie 2007 municipalitatea a facut publice doua anunturi de licitatie publica pentru acelasi proiect, respectiv “consultanta in gestionarea proiectelor, in atragerea de finantari externe si analiza economica a proiectelor prioritare Municipiului Cluj-Napoca”, demers care este estimat sa coste intre 4,4 si – 8,9 milioane de lei, adica intre 1,2 milioane de euro si 2,5 de milioane de euro. Potrivit consilierilor locali suma este prea mare pentru a fi atribuita fara discutarea prealabila in forul deliberativ, lucru care nu s-a intamplat.

Anuntul implica incheierea unui acord-cadru, cu un singur agent economic, pentru 36 de luni. In valoarea estimata este prevazuta contractarea a minim cinci proiecte. Anuntul mentioneaza ca prestarea serviciilor in cauza nu este rezervata unei anumite profesii. “Sunt surprins de organizarea unei astfel de licitatii in aceste conditii. Eu sustin externalizarea serviciilor de consultanta pentru realizarea de proiecte prin care sa atragem bani nerambursabili pentru Cluj, dar intr-o maniera transparenta”, a precizat consilierul liberal Ovidiu Turdean. El a precizat ca, in cazul unui proiect de o asemenea anvergura, trebuie discutase pana si conditiile caietului de sarcini in sedinta publica a Consiliului Local, fara a mai vorbi de suma ce urmeaza a fi platita.

Doua anunturi diferite au aratat pe 21 decembrie intentia Primariei Cluj-Napoca de contracta servicii de consultanta. In prima varianta, publicata la 9.08, se prevede ca termenul de “initiere a procedurilor de atribuire” este luni, 24 decembrie – seara de Ajun de Craciun. Cateva ore mai tarziu, la 13.18, pe site-ul de licitatii publice anuntul postat este mult mai detaliat in privinta conditiilor si prevede cu totul alte termene de organizare, respectiv data depunerii ofertele 5 februarie 2008, dar nu mentioneaza data desemarii castigatorului.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.