UE ne-ar putea taia subventiile agricole

Un document intern al UE, obtinut ieri de agentia Reuters, arata ca Bruxellesul pregateste o posibila reducere cu 25% pe an a subventiilor pentru agricultura acordate Romaniei si Bulgariei dupa aderare, daca cele doua tari nu vor crea sisteme de monitorizare compatibile cu normele europene.

Comisia ar putea adopta aceasta masura referitoare la agricultura in raportul din 26 septembrie, cand va recomanda si data aderarii Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar.

In cazul in care Comisia va adopta masura, aceasta nu va insemna automat ca cele doua tari vor pierde fondurile alocate. “Va fi un instrument pe care Comisia il va putea folosi mai tarziu, in cazul in care va aparea aceasta necesitate”, a precizat un oficial din cadrul Comisiei Europene.

La Bucuresti, comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a apreciat in cadrul unei intrevederi cu premierul Calin Popescu-Tariceanu ca Romania a facut progrese atat in ceea ce priveste dezvoltarea agentiilor de plati, cat si in ce priveste implementarea Sistemului Integrat de Administrare.

Fischer Boel a afirmat ca, de la ultima vizita in Romania, din luna martie, precum si de la raportul de monitorizare a CE din luna mai, autoritatile romane au facut progrese in indeplinirea cerintelor de aderare.

In Bulgaria, comisarul european a fost chiar mai optimist. Fischer Boel a apreciat ca executivul UE nu va aplica neaparat clauzele de salvgardare, chiar daca acestea vor fi prevazute de raportul din 26 septembrie.

Sursa: Evenimentul Zilei online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.