Avem de cheltuit peste 8 milioane de euro/zi de la UE

Agentii economici vor putea depune primele proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Este vorba despre masura “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” din cadrul Programului Operational Regional (POR), toate demersurile fiind finalizate.

Romania s-a clasat pe locul 2 in UE, dupa Austria, la aprobarea programelor prin care puteam accesa banii europeni – Programele Operationale Sectoriale (POS). In iulie anul trecut au fost aprobate 5 programe, iar in toamna lui 2007, celelalte doua programe operationale.

Romania nu va pierde cei aproximativ 1,28 miliarde de euro alocati de Comisia Europeana pentru 2007, acestia putand fi folositi pana la sfarsitul anului 2010.

Anul acesta vom avea la dispozitie aproximativ 3 miliarde de euro pentru implementarea unor proiecte cu sustinere de la UE. Un calcul simplu arata ca avem de cheltuit peste 8 milioane de euro zilnic. Specialistii se asteapta ca macar jumatate din aceasta suma sa fie accesata.

Domeniile spre care se indreapta fondurile sunt infrastructura si constructiile. Totodata, turismul, IT-ul, pregatirea fortei de munca sunt alte activitati pentru care vor fi depuse proiecte.

Autoritatile romane au depus deja proiecte pentru licitatiile care au fost lansate si au fost publicate ghidurile solicitantului. Astfel, pentru Axa 2 a POR destinata imbunatatirii infrastructurii locale si regionale de transport au fost depuse 56 de proiecte in valoare totala de aproximativ 700 de milioane de euro, din care 566 de euro vor fi acoperiti din finantarea nerambursabila. POS Mediu este un alt mecanism de finantare care a atras aproximativ 46 de proiecte privind protejarea biodiversitatii.

Pentru cele trei programe pentru care nu s-au depus proiecte, ghidurile solicitantului se afla in procesul de elaborare.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.