Facultatea de Matematica va coordona un proiect de 3,5 milioane de euro

Proiectul se desfasoara in colaborare cu alte cinci universitati, patru din Europa si una din Maroc. “Noi suntem coordonatorii de proiect, o premiera in istoria Universitatii”, spune decanul Ovidiu Cirja.

Facultatea de Matematica, din cadrul Universitatii “Al I.Cuza”, va primi o suma impresionanta pentru finantarea unui proiect de cercetare, respectiv aproape 4 milioane de euro.

Proiectul se va desfasura in cadrul programului “Marie Curie”, finantat de Comunitatea Europeana. Competitia a fost foarte stransa, dintr-un numar de 905 proiecte propuse, doar 68 au fost selectate pentru finantare. Proiectul este realizat in colaborare cu alte cinci universitati, respectiv Universitatea Brest din Franta, Universitatea Milano din Italia, Universitatea Jena din Germania, Universitatea Manchester din Anglia si Universitatea Marrakech din Maroc, dar Facultatea de Matematica de la Universitatea “Cuza” este coordonatoare.

“Acest proiect este un mare succes al Facultatii de Matematica din Iasi, mai ales ca doar 7,2% din proiecte au fost admise si in acelasi timp pentru ca noi sintem coordonatorii de proiect, o premiera in istoria universitatii. Mai sint si alte proiecte similare in universitate, dar facultatile respective participa doar ca parteneri. Cred ca este singurul de acest gen in care Universitatea noastra este coordonator”, a declarat prof.dr.Ovidiu Cirja, decanul Facultatii de Matematica.

Perioada de desfasurare a proiectului este de patru ani, suma aproximativa propusa pentru finantare fiind de 3,5 milioane de euro. Proiectul are ca tema de cercetare matematicile aplicate, avind ca titlu “Sisteme de control deterministice, stocastice si aplicatii”, directorul de proiect fiind prof.dr. Aurel Rascanu. “In derularea acestui proiect totul este axat pe cercetare. Pe tema respectiva se vor edita carti stiintifice, doctorate, conferinte, stagii de colaborare intre universitati. Un rol foarte important in proiect il vom acorda tinerilor. Se vor organiza scoli de vara, care vor avea ca obiectiv principal tocmai atragerea tinerilor.Aceste scoli se vor constitui nu numai pentru studentii din universitate, ci vor avea o destinatie internationala, in cadrul carora se vor desfasura actiuni foarte complexe”, a mai declarat decanul facultatii.

Suma solicitata va fi destinata organizarii diverselor conferinte, mobilitati pentru stagiile de cercetare, scoli de vara si pentru alte actiuni care se vor mai intreprinde in cadrul acestui proiect.
Obiectivul principal al acestui proiect este tocmai atingerea unor noi rezultate in matematica, prin probleme de control, optimizare, matematici aplicate in economie, ecuatii stocastice si alte aplicatii de acest gen, a mai precizat prof.dr.Ovidiu Cirja.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.