
Printre cele mai remarcabile cazuri de irosire a fondurilor de la bugetul comunitar se regasesc achizitia unui Ferrari din bani destinati pentru panouri solare, constructia unui bordel, amenajarea unei partii in plina campie, unde ninge extrem de rar, sau cultivarea unor fructe care nu au existat niciodata.
Dentistul cel lacom
Un dentist din orasul italian Cosenza a folosit fondurile primite de la UE pentru o afacere cu panouri solare – care nu a vazut niciodata lumina zilei – pentru a-si cumpara un Ferrari. Achizitiei i s-au adaugat ulterior o masina de Formula 1 si alte 55 masini de lux.
„Bubbico si viermii de matase”
Presedintele regiunii italiene Basilicata si senator al Partidului Democrat, Filippo Bubbico, a primit 10.329 euro pentru o afacere cu viermi de matase care nu a existat niciodata.
Politicianul italian a actionat sub doua nume false – Bibbido si Bobbidi – in numele a doua companii, Seta Italia si Seta Basilicata care primisera fonduri UE pentru dezvoltarea unei afaceri cu viermi de matase, dar care nu au produs niciun centimetru de fir de matase. Bubbico distribuia fonduri in valoare de circa 300.000 catre diferite rude ale sale.
Partia daneza
Un om de afaceri danez a primit fonduri europene de 100.000 euro pentru a construi o partie de schi pe o insula fara nici un fel de formatiuni geologice inalte si unde nu cade zapada aproape niciodata. El insusi a recunoscut ca nu se astepta ca UE sa sprijine un proiect „atat de nebunesc”.
„Al saptelea cer”, nerambursabil…
Un fost primar al orasului spaniol Chirivel, Ramon Romera, a folosit fonduri UE pentru a infiinta un bordel – denumit „Al saptelea cer”. Romera solicitase 54.000 euro pentru o scoala de calarie, insa aceasta a fost ulterior convertita in „club de animatoare”, dupa ce autoritatile locale au refuzat sa-i acorde licenta pentru scoala de echitatie.
Fermieri-fantoma in Italia
UE a platit aproximativ 50 milioane euro in perioada 2001-2004 fermierilor din sudul Italiei pentru cumpararea si vanzarea surplusului de citrice. Ulterior, s-a descoperit ca nici fermierii, nici cumparatorii si nici chiar fructele nu au existat niciodata decat pe hartie…