Finantari pentru IMM, aproape de lansare

In Ghidul de finantare care vizeaza sprijin pentru investitii acordat intreprinderilor mici si mijlocii, este scris ca “ajutorul de stat acordat in cadrul schemei nu se va cumula cu alte ajutoare de stat conform art. 87 (1) din Tratat sau cu alte fonduri comunitare sau nationale care sunt acordate in raport cu aceleasi costuri eligibil sau proiect de investitii”.

Altfel spus, beneficiarul nu intra pe schema de ajutor de stat de minimis care il limiteaza la a primi maxim 200.000 euro pe o perioada de 3 ani consecutivi.

Este recomandabil ca acei beneficiari care aplica si primesc finantari nerabursabile din mai multe surse, sa tina o evidenta foarte stricta a tipului de ajutor de stat in care se incadreaza proiectele lor, deoarece in cazul aplicarii pentru proiecte care cad sub incidenta schemei de minimis, aplicantul trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere privind sumele pe care le-a primit anterior sub aceasta schema.

Aplicantul trebuie sa aiba in proprietate terenul sau infrastructura pe care se face investitia. In situatia in care acesta nu este proprietar, el trebuie sa faca dovada unui contract de concesiune/comodat care sa acopere o perioada de minim 25 ani de la data depunerii Cererii de finantare. Contractul de concesiune/comodat trebuie sa stipuleze clar dreptul de a face investitii pe terenul si cladirile aflate in concesiune/comodat, pe o perioada de minim 10 ani de la data depunerii Cererii de finantare.

In ceea ce priveste cheltuielile efectuate in cadrul proiectului exista elemente de noutate. Legislatia nationala privind achizitiile publice prevede ca in situatia in care sumele primite de la autoritatea de management reprezinta mai putin de 50% din valoarea proiectului, nu este obligatorie aplicarea legislatiei privind achizitiile publice. Totusi, in aceasta situatie, autoritatea de management este cea care va impune regulile.

Ghidul solicitantului pentru investitii mici ale IMM-urilor

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.