Contractul de reabilitare a centrului istoric al Brailei, castigat prin licitatie de o firma din Portugalia, in baza unui proiect cu finantare PHARE, a fost reziliat, in urma unor neintelegeri intre administratia locala si antreprenorul general.
Problemele privind reabilitarea cladirilor din centrul istoric au aparut inca din octombrie 2007, neintelegerile intre firma portugheza care a castigat licitatia, proiectant si beneficiar ducand, in cele din urma, la rezilierea contractului cu antreprenorul de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, proiectul va continua cu fonduri publice nationale, 70% din suma fiind alocata din Fondul National de Dezvoltare, iar restul banilor urmand sa fie asigurati din bugetul CJ.
Suma pentru reabilitarea centrului istoric al Brailei, zona inclusa din 2004 in „Lista monumentelor istorice”, este de 10 milioane euro, iar consiliile judetean si local urmau sa finanteze acest proiect cu 38%, restul banilor provenind din fonduri europene. Proiectul de reabilitare a centrului istoric are doua componente, una care vizeaza reabilitarea cladirilor, in valoare de 3 milioane de euro, licitatie castigata de firma portugheza, in cazul careia contractul a fost reziliat, si a doua componenta, de 10 milioane de euro, care priveste reabilitarea strazilor, contract castigat de o firma din Italia, care este in termen cu lucrarile.
Prin aceasta interventie se urmareste punerea in valoare a pietelor si strazilor sus mentionate, prin revenirea la profilul si imbracamintea lor traditionala, la mobilarea adecvata din punct de vedere urbanistic, la modernizarea retelei edilitare din zona, la valorificarea spatiilor verzi, la dotarea spatiilor publice cu corpuri de iluminat precum si reabilitarea cladirilor cu valoare arhitecturala deosebita.
Printre principalele activitati vizate de proiect se numara reabilitarea unor cladiri de patrimoniu cum ar fi Muzeul Brailei, Sectia de etnografie si Casa memoriala „Panait Istrati”. In ceea ce priveste reabilitarea si echiparea zonei de agrement Faleza Dunarii, aici va fi amplasat un debarcader mobil pentru ambarcatiuni usoare si un debarcader pentru nave de croaziera. In acelasi timp, vor fi reabilitate retelele edilitare din zona centrului istoric, retelele de alimentare cu apa, cele de canalizare si cea de iluminat public stradal.
In afara de beneficiile economice ale proiectului, atat Consiliul Judetean, cat si Consiliul Local subliniaza faptul ca in timpul realizarii acestei investitii vor fi create 495 de locuri de munca, iar dupa finalizarea proiectului vor ramane 145 de locuri de munca permanente.