Un concern austriac vrea sa finanteze din fonduri proprii modernizarea CET Brasov

Concernul austriac Warmebetriebe (WBG) a prezentat Consiliului Local Brasov “Planul Strategic al sistemului de termoficare brasovean”, prin care se ofera sa modernizeze, pe cheltuiala proprie, intreg sistemul de termoficare brasovean, de la productie pana la contorizarea pe orizontala in fiecare apartament din Brasov racordat la furnizorul CET Brasov.

Oferta celor de la WBG este de creare a unei noi societati, avand ca actionari concernul austriac si municipiul Brasov, de construire a unei noi centrale de producere a agentului termic si a energiei electrice, in sistem de cogenerare, de modernizare a intregii retele de distributie, ba chiar si de construire a magistralei Nord – Sud, precum si de realizare a sistemului de contorizare pe orizontala, care va da posibilitatea inchiderii furnizarii agentului termic doar apartamentului care inregistreaza datorii.

Inca de la inceputul prezentarii, reprezentantii WBG au tinut sa sublinieze faptul ca toata propunerea lor se bazeaza exclusiv pe fondurile concernului austriac, fara nicio contributie de la bugetul local al municipiului Brasov. Juan Ramon Hernandez Soublet, directorul de vanzari pentru Europa, a explicat faptul ca noua societate care va fi creata se va ocupa de proiectarea, constructia si exploatarea noilor echipamente ale sistemului de termoficare, de reglajele si interventiile determinate de noile capacitati reglementate, reabilitarea totala a retelei de distributie existenta, constructia unei conexiuni by-pass intre reteaua de distributie Nord – Sud, constructia de noi componente ale retelei de distributie si exploatarea intregii retele.

“Suntem aici pentru a va propune un parteneriat care sa dureze minim 20 de ani, poate si mai mult. Vrem sa dezvoltam un concept care sa se plieze pe necesitatile acestui oras din punct de vedere al energiei termice. Intreaga investitie va fi suportata de catre concernul nostru. Nu vrem sa vindem nimic municipiului Brasov si nici nu vrem sa cumparam nimic de la dumneavoastra. Noi vrem sa facem o afacere, cu banii nostri. Iar in avantajul nostru avem o experienta de 35 de ani in folosirea cu economie a energiei termice, fara sa dauneze mediului inconjurator. Noi, inclusiv prin filiale, operam peste 500 de sisteme de termoficare si 50 de sisteme de cartier, dintre care 34 sunt pe biomasa, avand prima pozitie in Austria”, a spus Juan Ramon Hernandez Soublet.

Pentru noul sistem de incalzire se propune ca principala sursa pentru incalzire sa fie acoperita de biomasa si regularizarile doar sa se faca cu gaz. “De ce sa mai dati banii la rusi, pe gaz. Nu am nimic cu rusii, dar biomasa exista destula si poate fi folosita. In acest fel si poluarea va fi mult mai mica. Noi vom produce agent termic si il vom livra CET-ului. Iar energia electrica o vom livra catre Electrica, cu care saptamana trecuta am semnat un contract”, a mai spus Juan Ramon Hernandez Soublet.

Pe langa modernizarea sistemului centralizat de termificare, reprezentantii WBG au spus ca implementarea acestui proiect inseamna si crearea de noi locuri de munca si ca vor fi angajati cu predilectie cetateni ai Brasovului. “Este una din multele solutii sau variante pentru CET analizate in ultimul an si jumatate. Varianta propusa de concernul austriac este cea mai consistenta si care da cu adevarat solutii pentru situatia actuala in care se gaseste sistemul de termoficare brasovean. Investitia va fi 100% privata si nu va afecta absolut deloc bugetul local. Reteaua de distributie va ramane a municipalitatii, dar austriecii vor reface intreg sistemul pe banii lor. Ei vor eficientiza intreaga retea. Este practic ultima sansa a noastra. Si o alta parte buna a proiectului lor este ca se vor crea si locuri de munca”, a declarat primarul George Scripcaru.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.