Doi oameni de afaceri ieseni au luat caimacul fondurilor UE din zona Moldovei

Aproximativ jumatate din fondurile alocate in acest an in cadrul Programului – Operatio­nal Regional (POR) 2007-2013 au fost atrase de doi oameni de afaceri din Iasi.

Potrivit informatiilor furnizate ieri de Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est (ARD-NE), firmele Gemada Serv SRL ce este controlata de Bogdan Cihodaru – proprie­tarul agentiei imobiliare Terra si Tester Grup SRL – patronata de Bogdan Pitigoi, au obtinut finantari de 10 milioane euro, respectiv 4,5 milioane euro.

In cazul lui Cihodaru, banii eu­ropeni au fost acordati pentru realizarea un centru de agre­ment, in timp ce Pitigoi a be­neficiat de fonduri ale Uniunii Europene in vederea construirii unui centru de sprijinire si dezvoltare a afacerilor.

Conform Agentiei, firmele din cele sase judete ale Regiunii de Nord-Est au accesat in 2009, in cadrul POR, circa 25,5 milioane euro prin intermediul a 63 de contracte de finantare.

Pe primul loc in topul judetelor cu cele mai multe contracte semnate se numara Suceava, cu 18 pro­iecte in valoare totala de 1,6 milioane euro. In Neamt si Iasi au fost semnate cate 16 si 15 proiecte, in valoare de 5,3 milioane euro si, respectiv, 15,5 milioane euro.

In judetul Bacau au fost semnate sapte con­tracte cu o valoare totala de aproximativ 700.000 euro. Alte patru contracte au fost semnate in Botosani si trei in Vaslui, firmele botosanene obtinind, in total, dom milioane euro, iar cele vasluiene circa 350.000 euro.

Potrivit ARDNE, tot in acest an, sapte contracte sem­nate au fost reziliate pe parcurs deoarece firmele beneficiare nu au reusit sa obtina credite bancare, fiind astfel pierdute fonduri nerambursabile in va­loare totala de circa jumatate de milion de euro.

Dupa cum sustin reprezentantii Agentiei, majoritatea firmelor beneficiare au accesat fonduri europene pentru construirea de sedii si hale de productie, cresterea calitatii serviciilor prin achizitionarea de echipamente, dezvoltarea si extinderea capacitatii de productie sau extinderea unor hoteluri.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.