Banca centrala a marit dobanda cheie cu un punct procentual pana la 9%. Analistii afirma ca decizia va aprecia leul si va scumpi atat creditele in lei, cat si cele in valuta.
Majorarea dobanzii cheie cu un punct procentual va face leul mai atractiv in ochii investitorilor, dar va scumpi imprumuturile in moneda nationala, iar impunerea unor provizioane mai mari la creditele in valuta va atrage costuri suplimentare pentru banci si implicit pentru clienti, spun analistii.
„Decizia de majorarea a dobanzilor in lei afecteaza masa monetara in lei, in timp ce majorarea provizioanelor la creditele in valuta, in conditiile mentinerii ratelor rezervelor minime obligatorii, a fost facuta cu scopul de a tempera avansul creditelor in valuta”, a explicat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. El a adaugat ca amploarea efectelor depinde insa de marja cu care au fost majorate provizioanele. „In mod sigur aceasta masura creste costurile pentru debitorii care au salarii in alta valuta decit cea in care au imprumuturile”, a mai spus Anghel.
Traderul Millennium Bank, Ciprian Dascalu, precizeaza ca majorarea provizioanelor la creditele in valuta „inseamna, in mod cert, costuri mai mari pentru banci”. Dascalu a explicat ca „nivelul provizioanelor se calculeaza ca o matrice, in functie de bonitatea clientului, putand fi de aproximativ 15-20% din valoarea creditului”.
El a estimat ca o noua majorarea a dobanzii cheie, de la nivelul de 9% anuntat de BNR, va depinde, in urmatoarele luni, mai ales de evolutia cursului de schimb. „Decizia BNR a depasit asteptarile mele – personal mizam pe o majorare cu 0,50 sau 0,75 puncte procentuale. Cred ca reactia in piata va avea doua componente. Astfel, e de asteptat o apreciere a leului si o crestere a volumelor sterilizate de banca centrala”, a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor.
Este a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie a bancii centrale, dupa cele din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%). Astfel, BNR a urcat, in ultimele trei luni, dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu 2 puncte procentuale.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu un punct procentual la 9% si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare precum marirea provizioanelor cerute bancilor la creditele acordate in valuta.