Plati record pentru politicile de coeziune in 2007

Executia bugetului alocat politicilor de coeziune pe 2007 a fost excelenta, a anuntat in data de 12 februarie a.c., Danuta Hubner, Comisarul pentru politica regionala. Aceasta a prezentat detalii privind performantele record ale statelor membre prin efectuarea platilor de peste 41 de miliarde euro, fata de 33 de miliarde euro in 2006. Dupa care, doamna Hubner a adaugat ca noile state membre se aproprie in prezent de ratele de absorbtie atinse de statele UE 15. In ceea ce priveste urmatoarea generatie de programe care vor fi desfasurate din 2007 pana in 2013, majoritatea acestora au fost adoptate inainte de finele anului trecut in cadrul celui mai rapid exercitiu de programare de pana in acest moment.

„Anul trecut, am stabilit un record din punct de vedere al executiei bugetului alocat politicilor de coeziune. De asemenea, am adoptat peste 400 de programe operationale pentru ciclul 2007-2013, datorita parteneriatului nostru de succes cu statele membre. in prezent, provocarea consta in sustinerea acestui ritm, astfel incat modernizarea si cresterea economica, precum si crearea de locuri de munca sa fie realizate pe aceasta baza” a comentat comisarul.

Cifra globala de 41 de miliarde euro include platile efectuate pentru doua perioade de programare suprapuse. Pentru perioada 2000-2006, s-au efectuat plati totalizand 34 de miliarde euro pentru toate Fondurile Structurale si de Coeziune, iar primele plati pentru perioada 2007-2013 reprezinta restul de 7 miliarde euro.

Platile pentru perioada 2000-2006 (suma totala pentru toate fondurile: 223 de miliarde euro) pot continua pana la finele anului 2008. Cele zece noi state membre pentru care finantarea a inceput din mai 2004, au atins o rata medie de 75% de absorbtie a finantarilor alocate, aceasta variind intre 62% pentru Cipru si 82% pentru Ungaria. In ceea ce priveste tarile UE 15, rata medie de executie a atins 84%, aceasta variind intre 65 % pentru Tarile de Jos si 91 % pentru Irlanda. Totusi, anul in curs va fi extrem de solicitant, avand in vedere ca numai DG Politica Regionala trebuie sa execute aproape 30 de miliarde euro reprezentand credite de plata. Totusi, executia se desfasoara intr-un ritm rapid in primele saptamani ale anului 2008.

Comisia a adoptat aproape toate programele operationale pentru noul ciclu, reprezentand 98% din cele 347 de miliarde euro care vor fi investite. Pentru aceste noi programe, primele plati in avans efectuate in 2007 sunt in valoare de 7 miliarde euro.

Sursa: DG Regio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top