Agricultura bacauana trebuie sa absoarba fondurile europene

Intre 370 si 450 de milioane de euro ar putea veni in judetul Bacau in urmatorii sase ani, pe baza unor proiecte de dezvoltare in domeniul agriculturii. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau are insa probleme din cauza personalului insuficient. Directorul DADR, Mihai Banu, a precizat ca, in momentul de fata, gradul de incarcare a lucratorilor Directiei este mult prea mare.

Schema de lucru a atragerii de fonduri cuprinde trei elemente importante: primul – regulile si banii, al doilea – institutia si al treilea – beneficiarii. Directia Agricola are 28 de oameni, iar Agentia de Plati, 20. La 100.000 de potentiali beneficiari, rezulta o medie de 2.500 de dosare, de solicitari, pentru fiecare angajat. Ceea ce este imposibil de conceput.

Seful DADR Bacau a facut un apel la primarii de comune sa sprijine institutiile de specialitate, astfel incat sa poata fi atrase finantari cat mai importante. In urmatorii sase ani, specialistii preconizeaza plati directe in valoare de 90 de milioane de euro, la care se vor adauga plati compensatorii, pe componentele de agromediu (70 milioane euro) si zone defavorizate (16 milioane de euro), precum si bani care vor veni pe proiecte PNDR, in valoare de peste 200-250 de miliaoane de euro.

Reprezentantii DADR Bacau au atras atentia primarilor de comune din judet cu privire la necesitatea fructificarii fiecarei oportunitati de finantare. Primarii au participat la o sedinta de lucru convocata de catre DADR in cadrul careia au primit informatii referitoare la instrumentele de finantare si la obligatiile pe care le au in acest domeniu. Conducerea DADR a insistat asupra necesitatii unei bune colaborari intre primarii si institutiile specializate, astfel incat agricultura judetului Bacau sa se poata dezvolta in urmatorii ani cu fonduri europene.

Sursa: Desteptarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.