Primaria Giurgiu este partener intr-un proiect european multinational

Preocuparea constanta a administratiei publice municipale privind adoptarea de solutii pentru economisirea energiei, cresterea eficientei energetice si utilizarea energiilor regenerabile a fost recunoscuta pe plan international prin cooptarea Primariei Giurgiu ca partener intr-un proiect european multinational si multi-institutional, care are aplicatie tocmai in aceste domenii.

Proiectul Pro-STO (Masuri de buna practica in domeniul implementarii Obligatiilor Termice Solare) a fost inaintat spre finantare de catre Institutul de Cercetare Ambiente Italia. In anul 2007, Primaria Giurgiu a lucrat in parteneriat cu alte 12 institutii publice din Europa la propunerea proiectului de eficienta energetica, acesta primind finantare de la Comisia Europeana prin Programul „Energie Inteligenta Europa”, iar in perioada 17-18 ianuarie 2008 a avut loc, la Roma, Conferinta de lansare a proiectului.

Proiectul Pro-STO are ca obiectiv cresterea eficientei energetice in comunitatile europene, intelegerea si aplicarea unor concepte moderne de economisire a energiei prin utilizarea energiei regenerabile solare, realizarea de schimburi de experienta si aplicarea unor modele de buna practica la nivelul organizatiilor partenere in domeniul vizat. Activitatile se vor desfasura pe o durata de 36 de luni, in perioada 2008 – 2010, iar bugetul total se ridica 1.155.958 euro, din care Primaria Giurgiu va primi 32.565 euro. Pe parcursul derularii proiectului, Primaria Giurgiu va beneficia de sprijinul celuilalt partener roman in proiect, firma de consultanta ASTER CONSULTING Bucuresti.

Pro-STO propune obligativitatea legala de utilizare a energiei solare pentru obtinerea apei calde menajere. Pornind de la Directiva nr. 2002/91/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 16.12.2002, privind performanta energetica a cladirilor, in diferite state europene exista deja legislatie specifica de impunere a obligativitatii folosirii energiei solare. In unele state se aplica legislatia aprobata la nivel national, acolo impunandu-se prin lege ca o parte din energia termica sau electrica domestica sa fie produsa utilizand surse regenerabile: panouri solare sau fotovoltaice, energia eoliana. In unele state, cum ar fi Spania, exista chiar legislatie privind aplicarea Obligatiunilor Termice Solare (STO) la nivel regional si local.

Prin implementarea proiectelor pilot in municipiile partenere la proiect se doreste realizarea unei puternice campanii de constientizare a companiilor locale producatoare de instalatii energetice si a locuitorilor, ca si a factorilor de decizie locali, privind introducerea legislatiei Pro-STO la nivel local, dar si a initiativelor legislative la nivel national.

Municipiul Giurgiu este singurul loc din sud-estul Europei ales pentru implementarea unui proiect pilot, astfel ca Primaria va fi implicata in derularea tuturor activitatilor proiectului. Dintre acestea mentionam:

– Realizarea unui raport tehnic privind baza legala in domeniu si legatura cu alte instrumente de eficienta energetica, precum si procedurile administrative din comunitate;

– Realizarea unui raport tehnic privind analiza cost-beneficiu a implementarii obligatiilor de utilizare in comunitate a energiei solare;

– Realizarea unui proiect de plan de actiune pentru implementarea acestor obligatii, care sa contina activitati, parteneri, finantari;

– Tiparirea de materiale promotionale (brosuri, fluturasi) in limbile romana si engleza si promovarea proiectului prin mass-media si in cadrul unor conferinte nationale si internationale;

– Promovarea proiectului Pro-STO prin intermediul paginii de web a proiectului, prin prezentarea a cel putin 10 exemple de buna practica;

– Realizarea de sondaje de opinie in randul populatiei si intreprinzatorilor, urmarindu-se feed-back-ul acestora;

– Realizarea a doua ateliere de lucru la nivel national cu participarea autoritatilor interesate;

– Participare la schimburi de experienta si bune practici intre partenerii la proiect;

– Participare la atelierele de lucru internationale, desfasurate in tari neparticipante la proiect din centrul si sud-estul Europei.

Ca urmare a participarii la acest proiect, pentru municipiul Giurgiu se deschid noi oportunitati de parteneriat la alte finantari europene de interes, direct gestionate de Comisia Europeana.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top