O cincime dintre primariile bistritene nu doresc asociere intercomunitara

O cincime dintre comunele din Bistrita-Nasaud, respectiv 12 comune, nu si-au dat acordul privind intrarea in Asociatia judeteana de dezvoltare intercomunitara pentru serviciile de apa si canalizare, care are ca scop accesarea de fonduri europene.

Aceste primarii sunt Budacu de Jos, Budesti, Chiochis, Dumitrita, Livezile, Lesu, Matei, Monor, Poiana Ilvei, Romuli, Spermezeu si Tarlisua, unele dintre acestea avand probleme serioase in ceea ce priveste reteaua de apa. Potrivit directorului SC Aquabis SA Bistrita, Ioan Sandru, doar 65% din populatia judetului beneficiaza de apa curenta, iar de canalizare au parte numai o treime din locuitori. Prezenta comunelor in aceasta asociatie este foarte importanta, deoarece este nevoie de fonduri de aproape 120 de milioane de euro, pentru a pune bazele unor servicii de calitate.

Asociatia intercomunitara de dezvoltare creata la nivelul judetului Bistrita-Nasaud va fi inscrisa oficial, saptamana viitoare, la Registrul Comertului, actionarii trebuind sa achite, zilele acestea, 30% din capitalul nou constituit. Actionariatul este format din 11 primarii, printre care se numara si cele patru orase din judet, si Consiliul Judetean, cel care detine pachetul majoritar (72,59%) si care s-a angajat sa depuna peste 1,5 milioane de lei ca si capital. Asociatia este condusa de un Consiliu director, din care fac parte presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu, primarul municipiului Bistrita, Vasile Moldovan, si primarul comunei Rodna, Alexandru Nascan.

Pe plan national, Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana ca, pana in 2018, toate comunitatile cu peste 2.000 de locuitori sa beneficieze de apa curenta si de canalizare.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.