13,3 miliarde de euro pentru agricultura

Agricultura Romaniei va beneficia de fonduri de peste 13,3 miliarde euro, bani ce vor trebui cheltuiti pana in 2015 si vor contribui la cresterea competitivitatii si la diversificarea economiei rurale, a declarat Nicolae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

“Romania va primi 9,9 miliarde euro din care peste 80% sunt fonduri europene, fonduri destinate dezvoltarii agriculturii. Daca la acesti bani se adauga contributia beneficiarilor, putem spune ca agricultura va beneficia de peste 13,3 miliarde euro, bani care ar trebui cheltuiti pana in 2015”, a spus Idu cu ocazia lansarii in teritoriu a Ghidului Soliciantului pentru accesarea fondurilor de dezvoltare rurala.

Potrivit acestuia, in viziunea Comisiei Europene exista cateva elemente cruciale in administrarea acestor fonduri. “In primul rand, beneficiarii trebuie sa fie bine informati si in al doilea rand autoritatile trebuie sa creeze capacitatea administrativa necesara. Trebuie sa existe capacitate de evaluare si de urmarire a proiectelor. De asemenea, autoritatile trebuie sa initieze procese de invatare astfel incat beneficiarii sa inteleaga cum pot accesa aceste fonduri”, a mai declarat seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost lansat oficial in data de 3 martie, iar Romania va beneficia de fonduri europene de peste opt miliarde de euro, pana in 2013, pentru dezvoltarea agriculturii. PNDR a fost aprobat in data de 20 februarie 2008 de catre Comitetul pentru Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in prima etapa se vor primi proiecte pentru trei masuri prevazute in PNDR, respectiv modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si piscicole si dezvoltarea satelor.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.