Investitorii si fondurile europene, sansa reabilitarii economiei locale

Daca acum cativa ani economia judetului se baza pe productivitatea industriala, in prezent singurele sanse pentru reabilitarea economiei locale sunt investitorii si fondurile europene nerambursabile. Birocratia si lipsa unor facilitati corespunzatoare acordate investitorilor straini a alungat, in ultimii ani, orice sansa de a beneficia de banii si oportunitatile de dezvoltare ale unor firme cu renume international.

“Investitorii si fondurile europene sunt doua elemente de care judetul Iasi are nevoie ca de oxigen. Pentru a atrage investitori, judetul trebuie sa fie atractiv pentru mediul privat. Nici un intreprinzator care doreste sa faca o investitie de amploare nu se descurca cu cateva palme de pamant. Afacerile celor care vin in Iasi sunt un semnal pentru corporatii mari”, a declarat europarlamentarul Dumitru Oprea.

Anul trecut au fost inregistrate un numar de 271 societati comerciale cu participare straina la capitalul social subscris, cu 52 mai mult decat in 2006. Conform datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica, judetul Iasi ocupa locul 14 intre celelalte judete ale tarii la numarul de societati cu participare straina la capitalul subscris in anul 2007. Conform profilului economic realizat de consilierii Prefecturii Iasi, principalele avantaje care ar putea fi luate in considerare de investitorii straini referitor la decizia de finantare a unor proiecte in Iasi sunt localizarea geografica propice dezvoltarii afacerilor cu partenerii din est, existenta unui aeroport international, disponibilitatea unor resurse umane calificate si costurile reduse implicate de angajarea personalului, precum si existenta unui parc stiintific si tehnologic, precum Tehnopolis.

“Nu exista o strategie de dezvoltare a orasului. Moldova poate fi un domeniu de interes asemanator Chinei sau Indiei. Forta de munca este inalt calificata, dar platita sub nivel european. Investitorii nu vor cheltui prea mult cu forta de munca de aici. Cu aceasta pseudostrategie promovata de primarie, municipiul Iasi nu mai are nici o sansa. Primaria Iasi s-a transformat in SRL. Si-a externalizat serviciile. A dat bani, de exemplu, ca sa afle cum sa se imprumute cat mai pagubos”, a afirmat Dumitru Oprea, candidat la Primaria Iasi din partea Partidului Democrat-Liberal.

Reprezentantii Institutiei Prefectului Iasi sustin ca vor desfasura, in perioada urmatoare, o intalnire cu posibilii investitori nationali si internationali, pentru a vedea cu exactitate de ce oportunitati si facilitati de dezvoltare au nevoie acestia pentru a investi in proiecte locale. “Vom incerca sa aflam in ce domenii vor sa investeasca si de ce anume au nevoie pentru a investi in judetul Iasi. Avem aceleasi resurse ca si alte judete, trebuie sa gasim o cale sa atragem investitorii pe plan local. Se pot face investitii in domeniul IT, industrie si agricultura. Trebuie sa aflam de ce anume au nevoie investitorii din tara sau din strainatate pentru a desfasura proiecte si in judetul Iasi”, a precizat prefectul Marius Bodea.

Desi exista resurse suficiente pentru atragerea investitorilor, reprezentantii administratiei publice locale nu au reusit sa le gestioneze corect, astfel ca investitorii s-au orientat spre alte judete ale tarii, unde au inceput deja sa dezvolte afaceri de lunga durata. “Uitati-va numai la investitorii de la Nokia. Avem acelasi potential ca si la Cluj, dar germanii de la Nokia au preferat Clujul in locul altor judete din tara. Au avut probabil o oferta concreta de a-si dezvolta afacerea. Bacaul a atras foarte multi investitori in ultimii ani. Sunt convins ca, in cativa ani, si in Iasi vor veni investitori cu renume, ale caror investitii vor contribui la bugetul local si la diminuarea numarului de someri”, a declarat Marius Bodea.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.