Apicultorii vor putea obtine din acest an finantare din fonduri UE, prin Programul National Apicol, pentru actiuni precum achizitia de familii de albine, daca sunt organizati in forme asociative si detin un atestat care sa confirme ca au o pregatire profesionala in domeniu.
Programului National Apicol este finantat in proportie de pana la 50% din fonduri UE.
Beneficiarii Programului sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizati in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori, constituite conform legislatiei in vigoare.
Fondurile UE sunt disponibile pentru finantarea tratamentului de combatere a varoozei (o boala a albinelor – n.r.), inclusiv prin metode ecologice, si pentru refacerea septelului apicol, prin achizitia de matci, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine.
Activitatile finantate prin Programul National Apicol trebuie sa fie diferite de cele prevazute deja in programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care sunt sprijinite, de exemplu, investitiile in stupine sau cercetarea in domeniu. Pentru a obtine fonduri, apicultorii trebuie sa fie neaparat membri ai unei forme asociative de profil si sa aiba pregatire in domeniul apiculturii, confirmata prin atestat, certificat sau diploma.
Sprijinul financiar este acordat pe baza unei cereri, depuse de apicultor prin intermeidul formei asociative din care face parte. Beneficiarii programului, asa cum sunt definiti in prezentul ordin, solicita anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative din care fac parte, legal constituita conform legislatiei in vigoare si depun la sediul documente justificative.
Printre aceste documente se numara o cerere, pe baza careia solicita ajutorul financiar cuvenit si in care se mentioneaza acordul pentru derularea finantarii prin intermediul formei asociative si o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu a mai solicitat ajutor financiar prin intermediul altei forme asociative.
Pentru actiunile relizate in anul 2008, termenul limita de depunere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a cererii si a documentelor care o insotesc este de 1 august. Pentru anul 2008, valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este de 6,7 milioane lei, la care se adauga o finantare egala de la UE.
Fondurile UE alocate anual pentru finantarea Programului National Apicol derulat in perioada 2008-2010 sunt de circa doua milioane de euro anual, la care se adauga alte doua milioane de euro de la bugetul de stat. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la finele anului trecut productia totala de miere din Romania a fost de 19.000 tone, dintre care 10.500 de tone au fost exportate.