Creditul agricol, in razboi cu fondurile europene

Producatorii si fermierii care doresc sa faca o investitie in agricultura au la dispozitie doua instrumente de finantare: creditul agricol si fondurile europene nerambursabile. Desi finantarile nerambursabile acordate de Uniunea Europeana acopera o gama larga de proiecte si investitii, producatorii agricoli trebuie sa stie ca acestea sunt accesibile numai pentru investitiile foarte mari, de ordinul zecilor sau sutelor de mii de Euro. Fermierii care doresc sa-si achizitioneze utilaje sau sa faca investitii mai mici pot apela la creditele agricole, la care pot primi subventii de stat care pot depasi nivelul dobanzii.

“Fondurile europene pot fi accesate pentru proiecte foarte mari, care presupun investitii de sute de mii de euro. Pentru investitii mai mici, producatorii pot contracta credite agricole. Conform legii, creditele agricole pot fi pentru productie sau pentru investitii”, a precizat Neculai Olariu, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi.

De la inceputul anului, 25 de persoane au primit aprobarea Directiei Agricole pentru acordarea unui credit, dintre care noua au perfectat deja dosarul si asteapta sa primeasca banii. Producatorii pot primi bani prin creditul agricol pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole, pentru achizitionarea, procesarea hranei, asigurarea medicamentelor si tratamentelor medicale pentru animale, a cheltuielilor curente pentru intretinerea si functionarea adaposturilor, utilajelor si instalatiilor aferente.

Sursa: Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.