Fonduri UE pentru apicultori

Apicultorii vor putea obtine din acest an finantare din fonduri UE, prin Programul National Apicol, pentru actiuni precum achizitia de familii de albine, daca sunt organizati in forme asociative si detin un atestat care sa confirme ca au o pregatire profesionala in domeniu.

Programului National Apicol este finantat in proportie de pana la 50% din fonduri UE.

“Beneficiarii Programului sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizati in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori, constituite conform legislatiei in vigoare”, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern, postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Fondurile UE sunt disponibile pentru finantarea tratamentului de combatere a varoozei, o boala a albinelor, inclusiv prin metode ecologice, si pentru refacerea septelului apicol, prin achizitia de matci, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine.

Activitatile finantate prin Programul National Apicole trebuie sa fie diferite de cele prevazute deja in programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care sunt sprijinite, de exemplu, investitiile in stupine sau cercetarea in domeniu. Pentru a obtine fonduri, apicultorii trebuie sa fie neaparat membri ai unei forme asociative de profil si sa aiba pregatire in domeniul apiculturii, confirmata prin atestat, certificat sau diploma.Sprijinul financiar este acordat pe baza unei cereri, depuse de apicultor prin intermeidul formei asociative din care face parte.

Sursa: Realitatea Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.