SAPARD in judetul Alba

Fondurile nerambursabile oferite prin Programul SAPARD au fost solicitate in mod diferit de la o regiune la alta in functie de nivelul dezvoltarii economice al regiunii sau al judetului dar si de interesul agentilor economici pentru accesarea acestor fonduri.

Astfel, in judetul Alba au fost realizate 198 de proiecte in valoare de aproximativ 206 milioane RON, dintre care 29 de proiecte prin SAPARD-ul romanesc cu o valoare de peste 47 milioane RON. Raportat la numarul de locuitori din judetul Alba, la 10.000 de locuitori revin cate 5,2 proiecte SAPARD, iar in ceea ce priveste valoarea totala a fondurilor SAPARD alocate la nivel judetean, fiecarui locuitor ii revin cate 538 RON.

Pana in acest moment, in judetul Alba, au fost finalizate 113 proiecte SAPARD iar pana la termenul limita de finalizare a investitiilor, 30 august 2008, beneficiarii mai au de finalizat 84 de proiecte.
Pentru investitii in industria agroalimentara (Masura 1.1) “imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole” au fost finantate 28 proiecte, dintre care 16 au vizat modernizarea sau infiintarea unitatilor de procesare a carnii. Investitiile din industria laptelui si a produselor lactate cumuleaza 5 proiecte, iar pentru procesarea cerealelor au fost finantate 2 proiecte. in sectorul procesarii vinului s-au realizat 2 proiecte si alte 3 proiecte au primit finantare pentru procesarea fructelor si legumelor.

Pentru “dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale” (Masura 2.1) au fost finantate cu fonduri europene 15 proiecte care vizeaza construirea de drumuri in zonele rurale, lucrari de alimentare cu apa in sistem centralizat cat si sisteme de canalizare in sate si comune.

“Investitiile in exploatatiile agricole” (Masura 3.1) totalizeaza 79 de proiecte dintre care, cele mai multe (31) sunt investitii pentru culturi de camp. Majoritatea acestora, se refera la achizitionarea de utilaje si masini agricole, achizitionarea de vaci de lapte cu valoare genetica ridicata si constructia, modernizarea sau extinderea fermelor.

Peste 79 de proiecte pentru “diversificarea activitatilor economice” (Masura 3.4) au reprezentat obiectul de investitie pentru beneficiarii fondurilor nerambursabile oferite prin Programul SAPARD.
Pentru investitiile in apicultura, cultivarea si procesarea ciupercilor sau cresterea melcilor, beneficiarii au implementat 40 de proiecte. Turismul rural a fost un domeniu de interes pentru cei care au beneficiat de fondurile SAPARD, nu mai putin de 35 de proiecte fiind realizate in cadrul acestei masuri.

Absorbtia fondurilor a cunoscut o crestere semnificativa in etapa de finalizare a Programului, la sfarsitul anului 2005, cat si in anul 2006. in toata aceasta perioada au fost depuse 147 de cereri de finantare, reprezentand 75% din totalul cererilor depuse in perioada 2002 – 2007.

Sursa: Agra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.