Agricultorii vor bani pentru irigatii

Ministerul Agriculturii propune Guvernului cresterea sprijinului acordat fermierilor pentru irigatii, prin majorarea subventiei cu 75%, acordarea diferentiata a platii in functie de treapta de irigare (cat de departe se afla terenul de statia de pompare a apei) sau in functie de tipul de cultura, precum si reducerea tarifelor la energia electrica folosita in acest scop, a declarat Gheorghe Albu, secretarul de stat.

El a mai spus ca sprijinul pentru irigatii ar putea creste prin majorarea plafonului subventiei de la 400 la 700 de lei/ha. Pentru reabilitarea sistemului, in suprafata de trei milioane de ha este nevoie de o investitie de 40 miliarde de euro. Secretarul de stat a mai spus ca alocarea unor sume de la buget pentru reabilitarea sistemelor de irigatii trebuie sa fie sustinuta de comenzi de udare din partea agricultorilor. Autoritatile vor sa discute cu Electrica pentru ca plata facturilor necesare irigatiilor sa se faca in maximum 60 de zile.

Administratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare va realiza udarea terenurilor de la 1 aprilie in unele amenajari, iar pana la 15 aprilie vor putea incepe irigatiile pe toate suprafetele contractate, potrivit directorului general al ANIF, Nicolae Maracine. Pentru anul acesta au fost incheiate contracte pentru irigarea unei suprafete de 520.000 ha, dintre care 495.000 ha prin Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, care beneficiaza de subventii.

In acest an pot fi puse in functiune sisteme de irigatii pe o suprafata de circa 720.000 ha, din totalul de trei milioane de hectare amenajate la nivel national, pentru restul suprafetelor nejustificandu-se cheltuielile.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.