Schimburi comerciale simplificate, proiecte comune de cercetare si inovare, libera circulatie, securitate energetica sporita – acestea sunt beneficiile concrete ale politicii europene de vecinatate.
Aflata, in aceasta saptamana, la ora bilantului in ceea ce priveste Politica europeana de vecinatate (PEV), UE saluta progresele inregistrate intr-o serie de sectoare si trece la etapa urmatoare – intensificarea cooperarii cu Israel, Republica Moldova, Ucraina si Maroc.
Dupa cum arata rapoartele, succesele politicii se datoreaza aportului specialistilor europeni si angajamentului asumat de fiecare stat membru in parte. „Colaboram indeaproape cu partenerii nostri pentru a-i aduce mai aproape de Uniunea Europeana”, a explicat comisarul pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner. „Fiecare tara isi construieste individual relatia cu noi”, a adaugat aceasta.
Cateva exemple de cooperare incepand cu sfarsitul anului 2006:
- comert – zona de liber schimb stabilita impreuna cu Ucraina;
- migrare – este infiintat in Republica Moldova primul centru european comun de depunere a cererilor de viza;
- lupta impotriva crimei organizate – sisteme de formare profesionala in tarile mediteraneene, destinate judecatorilor, avocatilor si personalului politiei – 1000 de persoane au urmat deja astfel de cursuri;
- energie – sunt in constructie o serie de conducte de petrol si gaz, care vor lega UE de tarile invecinate si vor spori securitatea energetica;
- mediu – unda verde pentru 44 de proiecte destinate depoluarii Marii Mediterane.
Politica de vecinatate a fost lansata in 2004, pentru a incuraja bunele relatii dintre UE extinsa si tarile vecine. in conformitate cu strategia de securitate europeana, aceasta politica a fost elaborata pentru a asigura prosperitatea, stabilitatea si securitatea tuturor partilor implicate. in 2007, UE a alocat suma de 1,65 miliarde de euro pentru sprijinirea tarilor care fac obiectul politicii de vecinatate (3 euro pentru fiecare cetatean european).