Producatorii de inghetata si ciocolata pot primi bani de la UE

IMM-urile din domeniul panificatiei si al dulciurilor, precum si cele care fabrica produse pe baza de cacao, ciocolata, lapte praf pentru sugari, alimente pentru copiii mici sau alimente dietetice pot beneficia de fonduri. Totodata, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala sunt finantate si IMM-urile care proceseaza produse agricole pentru obtinerea sau utilizarea energiei din surse regenerabile si a biocombustibililor.

Firmele pot conta pe acesti bani pentru a cumpara utilaje, echipamente, mijloace de transport noi care au legatura directa cu investiti. Constructia sau modernizarea spatiilor de productie si depozitare sunt de asemenea cheltuieli eligibile. Printr-un astfel de proiect, solicitantul poate obtine pana la 3 milioande de euro, care vor trebui sa acopere maximum 50% din valoarea proiectului. Restul trebuie sa fie acoperit de beneficiar.

Si IMM-urile care se ocupa de prelucrarea lemnului pot solicita finantare. Pe langa acest domeniu de activiate, si IMM-urile care colecteaza, sorteaza si ambaleaza fructe de padure, plante medicinale si ciuperci de padure vor putea depune proiecte pentru a-si finanta investitiile in modernizarea unitatilor si capacitatilor de productie. Printr-un proiect pot fi accesate fonduri de maximum 2 milioane de euro, din totalul de 110 milioane de euro alocate pentru aceasta schema de finantare.

Potrivit Ministerului Agriculturii, IMM-urile care doresc sa depuna proiecte pentru a obtine fondurile nerambursabile trebuie sa respecte regulile care sunt valabile si in cadrul altor masuri din Programul de Dezvoltare Rurala. Prin urmare, beneficiarul sau responsabilul legal al proiectului trebuie sa aiba studii in domeniu, dovedite prin certificate sau diplome si trebuie sa aiba suficienti bani pentru a derula investitia initiala. Totodata, beneficiarul trebuie sa prezinte un memoriu justificativ sau studiu de fezabilitate.

Sursa: Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.