400.000 de fermieri primesc subventii in aceasta saptamana

Mariana Draghici, directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a declarat ca aproximativ 400.000 de fermieri vor primi in aceasta saptamana platile alocate pe suprafata din fondurile europene, aferente anului 2007.

Fondurile alocate prin FEGA pentru platile pe suprafata pentru 2007 se ridica la 440 milioane euro, la care se adauga cofinantarea nationala de 122 milioane euro. Anual fondurile alocate prin FEGA vor creste gradual pana in 2013 numai pentru 2008 fiind alocate 569 milioane euro.

Circa 35.000 au beneficiat deja de platile pe suprafata aferente lui 2007. APIA autorizeaza platile pentru ceilalti fermieri, adresand Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) o solicitare de fonduri. Aceste sume vor fi virate in conturile fermierilor.

Subventia europeana pe suprafata este stabilita la 50,6 euro/hectar si poate intra in contul fermierilor numai daca acestia au depus cererea de sprijin in termen, nu au fost selectati la controlul pe teren sau prin teledetectie si nu au erori la controlul administrativ in sistem.

Directorul general adjunct al APIA a mai precizat ca Romania are alocata pentru 2008 o suma de 282 milioane euro pentru sustinerea masurilor de piata cuprinse in pilonul 1, acestea referindu-se la restructurarea plantatiilor viti-vinicole, pentru finantarea planurilor de recunoastere preliminara a grupurilor de producatori de legume si fructe proaspete, pentru introducerea si distribuirea produselor lactate in scoli si pentru finantarea sectorului apicol.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.