Desi considera ca piata bancara romaneasca numara prea multi actori, analistii spun ca nu se poate vorbi de o concurenta stransa intre acestia, in conditiile in care peste 75% din activul bancar este detinut de primele cinci banci. Urmatorii ani nu anunta schimbari semnificative la nivelul sistemului bancar, intrucat bancile mari au pozitii consolidate in piata, iar cele mici nu sunt atractive.
Pentru dimensiunile actuale ale pietei, un numar de 20 de banci ar fi cel mai potrivit, sustin analistii. „In prezent, consider ca sunt multe banci in sistemul romanesc. La dimensiunile actuale ale pietei, 20 de banci ar fi suficient”, considera Bogdan Baltazar, consultant de investitii.
De aceeasi parere este si Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), care apreciaza ca numarul bancilor din tara noastra este un pic exagerat, de vreme ce, de exemplu, in Polonia, tara cu un numar dublu de locuitori fata de Romania, sunt de doua ori mai putine banci.
Baltazar prevede, pentru urmatorii ani, o usoara stagnare a numarului de institutii din sistemul bancar
romanesc, eventuale disparitii ale unor banci cu cota de piata sub 1% sau achizitii la preturi foarte mici. „Cred ca va avea loc un proces de restrangere a sistemului bancar in urmatorii ani, nu neaparat prin achizitii de afara. Cine a vrut sa intre pe piata bancara romaneasca a intrat”, a spus Baltazar. Institutiile mari de credit ocupa pozitii bine definite in piata si nu fac obiectul niciunei preluari sau fuziuni.
In ceea ce priveste bancile de talie mica, acestea nu au nise interesante astfel incat sa atraga actori bancari din strainatate, dispusi sa investeasca in dezvoltarea retelei si pregatirea personalului. „Pe viitor, pentru a deveni profitabile si, implicit, atractive, bancile mici trebuie sa devina de nisa. in momentul de fata, sunt foarte putine institutii care si-au dezvoltat o nisa”, a spus Voinea.
In ceea ce priveste concurenta intre bancile care activeaza in Romania, parerile sunt impartite. Gradul de concentrare a activului bancar e de natura sa imparta lupta bancherilor pe doua fronturi. Pe de o parte, primele institutii de credit clasate in topul activelor isi disputa cea mai mare parte din „felia bancara”. De cealalta parte, lupta se da intre bancile mici, cu o cota de piata sub 1%.
Liviu Voinea considera ca nu se poate vorbi de o concurenta stransa in piata, avand in vedere nivelul ridicat de concentrare a sistemului bancar. „La nivelul bancilor, exista o foarte mare concentrare si nu se prea poate vorbi de concurenta. Primele cinci institutii din sistem detin peste 75% din totalul activelor bancare. Multe banci au cote de piata foarte mici”, a spus Voinea.
Concurenta bancara va depinde foarte mult de evolutia dobanzilor, dar si a costurilor operationale care sunt inca foarte mari, a mai spus directorul executiv al GEA.
Pe de alta parte, Bogdan Baltazar spune ca se resimte o lupta destul de stransa in sistem, iar aceasta va lua amploare pe masura ce accesul la resursele de finantare va deveni tot mai scump. „Exista o concurenta destul de mare intre banci in momentul de fata. in viitor, cred ca aceasta se va intensifica, mai ales pentru un acces la resurse cat mai ieftine”, a apreciat consultantul de investitii.
La nivelul anului trecut, cinci institutii importante au intrat pe piata financiar-bancara din Romania: banca spaniola La Caixa, Fortis Bank, Blom Bank France Paris, Finicredito, membra a grupului portughez Finibanco, si banca portugheza Millennium care, dupa ce a pierdut cursa pentru cumpararea Bancii Cmerciale Romane in fata austriecilor de la Erste Bank, a decis o intrare in forta pe piata romaneasca cu o investitie de la zero.
In prezent, sistemul bancar romanesc include 43 de institutii de credit, 29 dintre acestea fiind banci persoane juridice romane, 12 sucursale ale unor banci din alte state membre si doua institutii de economisire si creditare in domeniul locativ. Sucursalele BNP Paribas Group si Banca Sygma, inscrise in Registrul institutiilor de credit al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), isi vor incepe activitatea in acest an. Alte 128 de banci au notificat bancii centrale furnizarea de servicii in mod direct pe teritoriul Romaniei.