Banca din Romania se adreseaza cu precadere liberilor profesionisti, o nisa dezvoltata care a atras atentia institutiei de credit spaniole. Preluarea Libra Bank de catre La Caixa ar putea sa nu presupuna insa o vanzare efectiva a actiunilor detinute de Broadhurst, ci un aranjament pentru dezvoltarea impreuna a bancii autohtone.
Inca de la intrarea pe piata romaneasca, spaniolii de la La Caixa au anuntat ca vor sta cu ochii pe retailul bancar autohton. Planurile initiale vizau fie preluarea unei banci cu o cota de piata de 3-4%, fie a uneia de dimensiuni mai mici, pe care sa o dezvolte organic ulterior. Spaniolii au ales cea de-a doua varianta. Banca se afla in negocieri finale pentru preluarea Libra Bank de la actionarul sau, fondul de investitii Broadhurst, potrivit unor surse apropiate tranzactiei.
„Sectorul financiar bancar are un potential de crestere deosebit si de aceea nu se pune problema vanzarii bancii, dar suntem interesati de un parteneriat cu un jucator global, care sa sprijine cu know-how si tehnologie dezvoltarea bancii”, a declarat Siminel Andrei, presedintele NCH Advisors, firma care administreaza activitatea locala a actionarului Broadhurst.
Reprezentantii Libra Bank au refuzat sa faca comentarii pe tema speculatiilor aparute in presa, in timp ce NCH Advisors nu a putut oferi detalii pana la inchiderea editiei. Preluarea, previzibila in urma cu o saptamana, consultantul de investitii Bogdan Baltazar declara ca, doar bancile mici, cu o nisa bine dezvoltata, pot constitui tinte de preluare pentru grupuri financiare de peste granita. Baltazar a revenit asupra aceleiasi idei spunand ca preluarea era previzibila in conditiile in care Libra Bank are deja o nisa bine dezvoltata.
„Decizia de preluare s-a bazat pe doua considerente. in primul rand, a existat dezvoltarea bancii pe nisa liber profesionistilor, la nivelul retelei. in al doilea rand, Libra Bank a reprezentat o cale de intrare in zona de retail”, ne-a spus consultantul de investitii Bogdan Baltazar. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca La Caixa sa fie interesata sa preia banca profesiilor liberale doar pentru faptul ca poate inlesni o intrare mai rapida in sistemul de retail bancar romanesc. Avand in vedere ca Libra Bank detine licenta de functionare, are un sistem de sucursale si clienti, poate constitui un punct de plecare pentru dezvoltarea ulterioara a unei strategii si unui plan de afaceri ce vizeaza cresterea organica a bancii.
„Presupun ca La Caixa a facut analize, a testat mai multe banci si au ajuns la concluzia ca preluarea, eventual un aranjament cu actionarii Libra Bank, le-ar putea deschide mai rapid usa pentru intrarea in retailul bancar romanesc”, ne-a declarat profesorul universitar doctor Nicolae Danila.
In plus, preluarea ar putea sa nu presupuna o vanzare efectiva a portofoliului de actiuni detinut de fondul de investitii Broadhurst, ci un aranjament intre actionar si banca spaniola. „La Caixa ar putea sa vina cu o majorare de capital, sa se dezvolte banca impreuna cu ceilalti actionari, urmand ca dupa o perioada determinata de timp, sa iasa din actionariat”, a mai spus Danila. Activitatea specifica a fondului american prevede o investitie pe o perioada determinata, dupa care are loc vanzarea actiunilor sau listarea lor la Bursa.
Activele Libra Bank se ridicau la 641 milioane de lei la finele lunii septembrie a anului trecut. Banca profesiilor liberale a intrat in portofoliul New Century Holdings (NCH) in mai 2003, cand intreg pachetul de actiuni a fost preluat de noua firme detinute de fondul de investitii Broadhurst: Romarta – 47.97025%, Valm Proprietati – 13.25014%, Electroaparataj – 12.10928%, Metex Big – 10.52457%, Bil Investitii – 9.90086%, Vel Pitar – 4.16115% si sapte Spice – 1.74057%.
Libra Bank a acordat anul trecut persoanelor cu profesii liberale credite de 83,6 milioane de lei, reprezentand 31,78% din volumul total al creditelor acordate de banca. Pentru acest an, banca estimeaza un avans al portofoliului de imprumuturi pentru liberii profesionisti cu pana la 50%, la circa 187 milioane de lei, comparativ cu soldul de 124,8 milioane de lei de la finele lunii decembrie 2007.
Structura portofoliului de credite al Libra Bank cuprinde profesii liberale in proportie de 30%, clienti corporate 47% si persoane fizice 23%. Fondul american este unul dintre primele fonduri de investitii prezent pe piata romaneasca si unul dintre cele mai active.
In ultimii doi ani, Broadhurst a realizat mai multe exituri, in special prin divizarea activitatilor companiilor din portofoliu si vanzarea activelor imobiliare. La Caixa este cea mai mare banca de economii din Europa si al treilea grup financiar din Spania, care a raportat pentru 2007 un profit de 2,48 miliarde de euro. Banca spaniola a intrat pe piata romaneasca in toamna anului trecut prin deschiderea unei sucursale.