Sprijin financiar pentru pierderi in pomicultura

Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta a Guvernului privind sprijinul financiar pentru pierderi cauzate de inghetul tarziu de primavara in pomicultura.

Pot beneficia de sprijin financiar intreprinderile mici si mijlocii active in productia primara de produse agricole din sectorul pomicol, a caror productie a fost afectata de fenomenul de inghet tarziu de primavara, cu mai mult de 30% din media productiei anuale pe ferma.

Nivelul maxim al despagubirilor nu va depasi 80% din pierderile de venit ale producatorilor agricoli ca urmare a fenomenului de inghet tarziu de primavara.

Pierderile de venit se vor calcula prin diferenta dintre:

  • Rezultatul obtinut din multiplicarea cantitatii produse in anul in care s-a manifestat fenomenul de inghet tarziu de primavara cu pretul mediu obtinut in acel an;
  • Rezultatul obtinut din multiplicarea cantitatii medii anuale produse in trei ani anteriori producerii fenomenului cu media pretului obtinut in aceeasi perioada.

Din valoarea maxima a despagubirii se vor scade insa:

  • Valoarea despagubirii primite de la societatile de asigurare, asigurare-reasigurare ca urmare a asigurarii plantatiilor pomicole;
  • Valoarea costurilor neefectuare in pomicultura ca urmare a aparitiei fenomenului de inghet tarziu de primavara.

Calculul pierderilor de venit va fi efectuat pentru fiecare beneficiar in parte, iar spijinul financiar va fi acordat direct beneficiarului, grupurilor de producatori sau organizatiilor de producatori unde beneficiarul este membru.

Institutia responsabila pentru implementarea sprijinului financiar este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, respectiv a municipiului Bucuresti. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va stabili normele metodologice de aplicare a acestei Ordonante de Urgenta in termen de 30 de zile de la publicare.

Sursa: Credit Europe Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.