Primul Comitet Comun de Monitorizare al Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007-2013

In data de 15 aprilie 2008 la sediul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a avut loc prima sedinta a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007-2013.

La reuniunea de astazi au participat Anna Horvath, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, precum si omologul din Bulgaria, Iskra Mihaylova, ministru adjunct in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice. Din partea Comisiei Europene, a fost prezenta la eveniment Nathalie Verschelde, DG Regio.

„Programul Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007-2013 a fost elaborat in comun de catre reprezentantii celor doua state partenere. Acesta cooperare doresc sa o transferam acum in cadrul Comitetului Comun de Monitorizare, forul bilateral cu cel mai important rol strategic in implementarea programului. Sper ca acest comitet de monitorizare va fi unul activ, care va veghea la bunul mers al programului, la mobilizarea potentialilor beneficiari, astfel incat se vor crea parteneriate si dezvolta proiecte finantabile prin programul nostru” a declarat doamna Anna Horvath.

In cadrul primei intalniri, au fost aprobate regulile de functionare ale Comitetului Comun de Monitorizare, planul de comunicare aferent programului, planul multi-anual de evaluare, primul raport anual de implementare (aferent anului 2007), precum si strategia de asistenta tehnica. Regulamentul de organizare si functionare al Comitetului cuprinde prevederi referitoare la atributiile acestui organism, drepturile si obligatiile membrilor, procesul decizional, codul de conduita si alte elemente necesare unei bune functionari a Comitetului Comun de Monitorizare.

Planul de comunicare contine strategia si masurile de informare si promovare a programului Romania-Bulgaria, bugetul indicativ pentru cei sapte ani de programare, organismele reponsabile de implementarea acestor masuri, precum si indicatorii si criteriile de evaluare a impactului activitatilor de comunicare asupra grupurilor tinta.

Planul multianual de evaluare este un document strategic ce descrie tipurile de evaluari la care va fi supus programul si o detaliere a responsabilitatilor privind activitatea de evaluare a programului.

Primul raport anual de implementare, cel aferent anului 2007, este un document solicitat prin regulamentele instrumentelor structurale tuturor programelor finantate din acestea, pentru fiecare an de implementare. intrucat programul a fost adoptat de catre Comisia Europeana la mijlocul lunii decembrie, raportul cuprinde in special prevederi generale privind procesul de programare, alocarile financiare pe axe prioritare, precum si activitatile de informare si publicitate finantate din diverse surse care au promovat programul.

Strategia de asistenta tehnica cuprinde, pe de o parte, strategia multianuala – document-cadru continand beneficiarii, activitatile si cheltuielile eligibile, precum si principiile si regulile pentru construirea bugetelor anuale aferente fiecarui beneficiar de asistenta tehnica, iar pe de alta parte, strategia anuala aferenta anului 2008.

Conform regulamentelor Comisiei Europene, Comitetul are rolul de a superviza Programul si de a raspunde de adaptarea strategica a acestuia. Astfel, Comitetul Comun de Monitorizare trebuie sa asigure calitatea si eficacitatea implementarii programului si a proiectelor din cadrul lui. Comitetul este alcatuit din reprezentanti la nivel national, regional si local ai celor doua state.

Presedintia Comitetului Comun de Monitorizare va fi impartita intre cele doua state membre, anul acesta fiind asigurata de Romania. Comitetul se va intalni in general de doua ori pe an si va fi asistat de catre Secretariatul Tehnic Comun.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top