Romania nu va fi un competitor important in agricultura

Romania nu va reusi sa devina, pana in 2013, un competitor important in sectorul agricol din Uniunea Europeana, in pofida fondurilor importante alocate agriculturii, a declarat Viviana Vasile, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, Romania si Bulgaria au cea mai scazuta productie agricola din Uniunea Europeana, comparativ cu celelalte state membre, iar aceasta situatie se va mentine si in urmatorii ani.

In urmatorii sase ani, conform raportului, situatia se va redresa datorita conditiilor de piata favorabile, accesului la o piata unica si adoptarii politicilor agricole comune.

Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca daca cele 10 miliarde de euro alocate dezvoltarii agriculturii pana in 2013 vor fi utilizate “inteligent”, vor putea sa schimbe fata agriculturii si a satului romanesc.

Cheltuirea banilor se va face conform celor trei masuri cuprinse in Programul National de Dezvoltare Rurala: modernizarea exploatatiilor agricole sau a fermelor, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si modernizarea satelor si a mediului rural.

Primul-ministru a facut un apel catre Casa de Economii si Consemnatiuni, sa acorde toata disponibilitatea in sustinerea agricultorilor care au nevoie de ajutor in accesarea finantarii prin intermediul fondurilor europene, dat fiind ca CEC-ul are cea mai dezvoltata retea in mediul rural si in orasele mici.

Sursa: Euractiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.