Romexterra: 145 de operatii de creditare neautorizata

Comisia Directiei de Audit si Control Intern Romexterra a descoperit ca in perioada 21 iulie – 30octombrie 2006, in cadrul filialei Brasov s-au efectuat un numar de 145 de operatii de creditare neautorizata in conturile a 63 de clienti ai sucursalei, in suma totala de 21.590.000 RON. Operatiunile erau neautorizate, neexistand nici macar cereri pentru credite din partea firmelor, referate de analiza, contracte sau garantii.

Vinovat de aceste nereguli se pare ca este fostul director al filialei Romexterra, Mihai Razvan Matepiuc. Comitetul de credite si risc nu a stiut de operatiunile lui Matepiuc, iar banii luati prin aceste credite virate in numele unor firme au fost transferati, fara sa existe vreun ordin de plata, catre grupurile de firme ale unor oameni de afaceri apropiati PD Brasov.

Controlul bancii a mai relevant ca Matepiuc a permis transferarea de bani sau ridicarea de lichiditati din contul firmelor in cele personale ale patronilor, privilegiat fiind omul de afaceri Maior Zinger, apropiat al primarului George Scripcaru. Astfel, Zinger si el aflat in atentia DIICOT – a scos din contul firmelor peste 20 miliarde de lei cu titlu de “restituire creditare firma”, fara niciun act justificativ, oficialii bancii recunoscand existenta “riscului juridic, riscului operational si riscului de spalare a banilor”.

Cele prezentate anterior sunt o mica parte din neregulile gasite de auditul bancii la filiala din Brasov. Lui Matepiuc i s-a desfacut contractul de munca, dar oficialii Romexterra nu au anuntat si organele abilitate de cele intamplate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.