Iasi: Secret de 200 milioane Euro din bani publici

Reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice au refuzat sa faca publice numele celor 4 firme din tari ale Uniunii Europene care vor construi Spitalul Regional de Urgente la Iasi. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), dr. Mihnea Hurmuzache, nu a putut divulga numele firmelor, deoarece a semnat o fisa de confidentialitate cu ministerul. Cel mai probabil, numele firmelor de constructie se vor afla dupa semnarea contractului care va avea loc la inceputul lunii iulie.

„Nu pot sa va spun numele firmelor care vor construi acest spital, deoarece am semnat o fisa de confidentialitate. Pot sa va spun ca sunt firme de constructie din tari ale Uniunii Europene. Este posibil ca numele sa se faca publice dupa semnarea contractului”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul ASP. Chiar daca acest spital va fi construit din bani publici, Ministerul Sanatatii Publice (MSP) ascunde numele firmelor care vor construi cel mai mare spital din Moldova, fara a exista un motiv anume.

Deputatul PD-L, Petru Movila, vicepresedinte in Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor, a precizat ca este o aberatie ca numele castigatorului licitatiei sa fie tinut secret atata timp cat este vorba de fonduri de la bugetul de stat. „Este o bataie de joc. Castigatorul este public, o manareala liberala. Doar unele clauze din contract pot fi confidentiale. Ca vicepresedinte in Comisia de sanatate nu am putut sa gasesc studiul de prefezabilitate pentru constructia acestui spital pentru a ma lamuri in privinta anumitor probleme. Nici primarul Nichita, nici ministrul Sanatatii nu au avut decenta sa arate acest studiu si sa prezinte argumentele pentru care spitalul se construieste in Dancu”, a declarat deputatul Petru Movila.

Valoarea lucrarilor de constructie si dotarea cu aparatura medicala si mobilier se ridica la suma de 200 milioane Euro, bani ce vor fi alocati de Ministerul Sanatatii Publice. Din momentul semnarii contractului, durata de executie a lucrarii este de 4 ani. Una dintre problemele majore cu care se va confrunta constructorul este lipsa fortei de munca calificata din domeniul constructiei. Din acest motiv este posibil ca durata de executie a lucrarii sa se prelungeasca.

„Executarea lucrarii la termen va depinde foarte mult de forta de munca calificata. Este foarte greu sa gasesti in constructii forta de munca calificata. Dupa semnarea contractului, durata de executie a cladirii este de patru ani. Valoarea investitiei este de 200 milioane Euro, bani din care se va face si dotarea spitalului. Cred ca lucrarile vor incepe din aceasta vara. Ofertantii au tinut sa precizeze ca orasul Iasi are cea mai buna locatie pentru constructia acestui spital fata de celelalte 7 localitati din tara unde vor fi construite spitale similare”, a declarat directorul ASP.

Spitalul Regional de Urgente va fi construit in Dancu, pe o suprafata de 4 hectare, iar alte 4,5 hectare vor fi folosite pentru parcare si helioport. „Suprafata totala pentru Spitalul Regional este de 12 hectare, dar 3,5 hectare vor fi alocate pentru constructia Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant. Speram ca anul viitor sa demaram lucrarile si pentru aceasta constructie. Daca dupa 4 ani nu va fi gata soseaua de centura, vom stabili un culoar de tranzitare a orasului pentru ambulantele care trebuie sa ajunga la Spitalul Regional”, a declarat directorul Hurmuzache.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top