Fonduri structurale pentru energie din iunie

Proiectele de accesare a fondurilor structurale pentru cresterea eficientei energetice ar putea fi depuse incepand cu luna iunie, dupa publicarea ghidului solicitantului, a declarat recent seful Departamentului de Comunicare al Organismului Intermediar pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Cristian Georgescu.

Agentii economici din domeniul energiei si autoritatile locale pot accesa fonduri structurale in cadrul axei prioritare IV a Programului Operational Sectorial „Cresterea competitivitatii economice”.

„Cele cinci ghiduri ale solicitantului pentru aceasta axa au fost finalizate la nivelul Organismului Intermediar pentru Energie si au fost transmise Autoritatii de Management care se afla in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Speram ca aceste documente sa fie publicate cel tarziu in iunie”, a spus Georgescu./

„Cererea de proiecte nu va fi lansata concomitent pentru toate domeniile de interes. Primele proiecte care vor putea fi depuse vizeaza extinderea si modernizarea sistemelor de transport al gazelor, electricitatii si petrolului, iar urmatoarea cerere de proiecte ar putea fi pentru cele care vizeaza promovarea utilizarii resurselor regenerabile, insa nu a fost stabilita pana in prezent o ordine exacta”, a mai spus Georgescu.

Agentii economici din domeniul energiei vor putea accesa, din 2008 pana in 2013, peste 637 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, la care se adauga alte 86 milioane euro din bugetul de stat, in cadrul axei prioritate IV a POS „Cresterea competitivitatii economice”, denumita „Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii, in contextul combaterii schimbarilor climatice”.

In cadrul acestei axe au fost identificate trei domenii de interes.

Primul domeniu vizeaza imbunatatirea eficientei energetice si dezvoltarea durabila a sistemului energetic din punctul de vedere al mediului, in cadrul caruia sunt eligibile investitiile in instalatii si echipamente care sa duca la economia de energie, unde beneficiare sunt intreprinderile mari, mici si mijlocii din domeniu, iar valoarea maxima a cofinantarii acordate este de 10 milioane euro pentru un proiect.

De asemenea, vor fi cofinantate investitiile in extinderea si modernizarea retelelor de transport al energiei electrice, gazelor si petrolului, precum si a retelelor de distributie, in scopul reducerii pierderilor in retea, beneficiarii fiind operatorii sistemelor de transport si de distributie, iar finantarea maxima este de 15 milioane euro pentru transport si 4 milioane lei pentru distributie.

In acest domeniu de interes sunt incluse si investitiile in instalatiile de desulfurare a gazelor de ardere, pentru care sunt eligibile numai marile companii, iar valoarea maxima a finantarii este de 25 milioane euro.

Fondurile totale disponibile pentru finantarea acestor tipuri de investitii se ridica la peste 400 milioane euro, din care 363 milioane euro de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar restul, de la bugetul de stat. Pentru acest an, beneficiarii au la dispozitie 38 milioane de euro din fonduri comunitare si circa 4 milioane euro de la buget.

Al doilea domeniu de interes vizeaza valorificarea resurselor regenerabile de energie. Beneficiarii sunt autoritatile locale, asociatiile pentru dezvoltare intercomunitara, dar si agenti economici din domeniu. Acestia pot primi, pana in 2013, circa 362 milioane euro, din care 223 milioane euro fonduri europene.

Activitatile eligibile la acest capitol sunt realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice sau modernizarea celor existente, pentru consumul propriu si/sau pentru furnizarea de energie in sistem, prin valorificarea biomasei, a resurselor hidroenergetice (in unitati cu putere instalata mai mica sau egala cu 10 MW), eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale si a altor resurse regenerabile de energie.

Finantarea maxima este de 20 milioane euro pe proiect, exceptie facand cele majore. Fondurile europene disponibile in 2008 pentru acest tip de proiecte se ridica la 23 milioane euro, iar cele de la bugetul de stat sunt de 4 milioane euro.

Cel de-al treilea domeniu de interes urmareste diversificarea retelelor de interconectare a sistemelor de transport al electricitatii si gazelor naturale, in vederea cresterii securitatii furnizarii de energie.

Suma alocata pentru proiectele de interconectare totalizeaza 57 milioane euro, din care 51 milioane reprezinta fonduri europene. Valoarea maxima a finantarii acordate este de 25 milioane euro, iar beneficiarii eligibili pentru aceste fonduri sunt operatorii nationali de transport, respectiv Transelectrica si Transgaz. In 2008, acestia pot primi 5 milioane euro din fondurile europene si 658.652 euro din bugetul de stat.

Sursa: Camera de Comert si Industrie Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top