Fondurile Structurale – la granita dintre oportunitate si amenintare

Atat la nivelul institutiilor statului, al sistemului bancar, cat si al celor implicati efectiv in constituirea si administrarea proiectelor, se simt beneficiile aduse de fondurile europene, precum si situatia de criza care poate aparea in urma administrarii ineficiente a acestora sau a pozitiei din cadrul schemei de accesare si implementare pe care cel in cauza se regaseste.

„Ce risc am eu sa finantez un beneficiar de fonduri europene? Exista mafie si hotie in jurul fondurilor? Cand voi putea efectiv sa incep proiectul? Chiar este loc pe piata consultantilor pentru toata lumea? si daca da, ca beneficiari, cum ne dam seama care consultant ne ofera un serviciu de calitate?”

Acestea sunt doar cateva din problemele ridicate in cadrul in cadrul celei de-a treia editii a Conferintei PM Vision care a avut loc miercuri, 14 mai la sediul Institutului Bancar Roman. Conferinta organizata de catre All Consulting & Training si Institutul Bancar Roman cu sprijinul PMI Romania, CCI Bucuresti, IPMA, CEFE si ACRAFE a reunit reprezentanti ai institutiilor administratiei publice, profesionisti in administrarea afacerilor si proiectelor, bancheri, consultanti, organizatii non profit si nu numai. Partenerii evenimentului au fost Libra Bank, EximBank, CEC Bank, BCR si Bancpost, iar partenerii media care au sprijinit evenimentul au fost Hr Romania, Business Edu, Afacerea, Finantare.ro, Avocatnet.ro, Comunicatedepresa.ro si ClubAfaceri.ro

Prezent la conferinta, domnul Sorin Voicescu, consilier in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor – Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a facut cateva precizari referitoare la contextul national si international al implementarii programelor de finantare. Desi 2007 nu a fost un an cu rezultate palpabile vis-a-vis de absortia fondurilor structurale, Romania se afla pe drumul cel bun in privinta cadrului institutional si al celui legal. In 2007 a fost constituit Cadrul Regional de Referinta si au fost elaborate ghidul solicitantului si manualul de procedura. Responsabilitatea implementarii, monitorizarii si raportarii cade, din perspectiva UE pentru perioada 2007-2013, asupra statului membru, care prin institutiile sale de management coordoneaza gestionarea fondurilor structurale si de coeziune. Fondurile structurale functioneaza pe principiul Monofound – fiecare program este gestionat printr-un singur fond.

Presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares, este de parere ca trebuie pregatita capacitatea de absorbtie a sistemului bancar. Deocamdata bancile nu detin apetitul necesar pentru a se angrena in proiecte complicate, conjunctura internationala indemnandu-i sa se axeze in principal pe piata de retail. Cu toate acestea, bancherii prezenti la conferinta au prezentat o gama larga de instrumente destinate accesarii fondurilor europene si solutii eficiente menite sa usureze accesul catre finantarea europeana.

Institutul Bancar Roman este o institutie cu profil educational, care organizeaza programe de pregatire profesionala destinate resursei umane din sectorul serviciilor financiar- bancare. Programele profesionale si evenimente specializate organizate de catre IBR contribuie dezvoltarea comunitatii financiar-bancare romanesti si la coeziunea acesteia cu mediul privat. Dezvoltarea unei serii de conferinte regionale pe tema fondurilor structurale a devenit una dintre prioritatile Institutului Bancar Roman.

Pentru informatii suplimentare

Directia Marketing si Comunicare

Tel: int. 130, 021.327.50.95

Fax: 021.327.47.24

Website: www.ibr-rbi.ro

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top